Japan ima problema s automaticima i starijim vozačima. Zato uvodi novo pravilo

Ilustracija: Shutterstock

Japan je uveo novost po pitanju sigurnosti na cestama.

Po novome, tražit će da svi novi automatski putnički automobili imaju tehnologiju koja sprječava vozače da nenamjerno ubrzavaju pritiskom na gas umjesto na kočnicu, objavilo je njihovo ministarstvo prometa. 

Kako se Japan suočava s brzim starenjem populacije, nada se da će novo pravilo smanjiti broj prometnih nesreća, koje često uzrokuju stariji vozači. Novi propisi su u skladu s UN-ovim propisima i trebali bi stupiti na snagu u lipnju iduće godine. 

"Japan od 2022. godine predlaže da to postane međunarodni standard", rekao je ministar prometa Tetsuo Saito na tiskovnoj konferenciji krajem lipnja.

"Pripremit ćemo se za nove propise i nastojati poboljšati sigurnost automobila", rekao je, ne navodeći točno vrijeme uvođenja novog sustava.

Kako bi taj sustav trebao raditi?

Tehnologija će suzbiti ubrzanje, što znači da će se automobil zaustaviti prije nego što udari u značajan objekt ili će usporiti na manje od 8 kilometara na sat ako se sudar ne može izbjeći, čak i ako vozač potpuno pritisne papučicu gasa na udaljenosti od 1 do 1.5 metara.

Kada se tehnologija aktivira, na zaslonu u vozilu će se također prikazati upozorenje, poput: "Makni nogu s papučice gasa", prema ministarstvu.

Ministarstvo će revidirati svoje uredbe nakon što se propisi UN-a formalno dogovore u studenom ove godine, zahtijevajući od novih automatskih modela da prvo instaliraju tehnologiju prije nego što se proširi na nove automobile postojećih modela.

Auti s mjenjačem izuzeti iz novog pravila

Automobili s ručnim mjenjačem su izuzeti od novog pravila jer je manje vjerojatno da će uzrokovati nesreće koje proizlaze iz pritiskanja pogrešne papučice, prema ministarstvu.

Većina novih automobila u Japanu već je opremljena sličnom tehnologijom, a neki proizvođači automobila također prodaju proizvode koji se mogu naknadno ugraditi u postojeće automobile.

Prema Institutu za istraživanje prometnih nesreća i analizu podataka, Japan je u 2023. godini zabilježio 3110 prometnih nesreća uzrokovanih vozačima koji su zamijenili papučicu gasa s kočnicom, što je dovelo do 38 smrtnih slučajeva i 4343 ozljede.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.