Stephen King izabrao je šest najboljih adaptacija svojih djela

Foto: EPA/Screenshot: YouTube/Columbia Pictures

AMERIČKI književnik Stephen King jedan je od onih autora čija su djela često podloga brojnim holivudskim filmovima i televizijskim serijama. Dok su neke od ovih adaptacija ostale zapamćene kao kultni klasici, druge su naišle na kritike gledatelja, a ponekad i samog Kinga. 

Tijekom jednog intervjua za časopis Rolling Stone, poznati autor rekao je koje filmove smatra najboljim adaptacijama svojih djela. U nastavku otkrivamo koje je klasike naveo kao favorite.

Ostani uz mene (Stand by Me)

Ostani uz mene je pustolovna drama iz 1986. godine koju je režirao Rob Reiner. Film prati književnika Gordieja Lachanca (Richard Dreyfuss) koji u novinama pročita vijest o ubojstvu svog najboljeg prijatelja iz djetinjstva te se prisjeti događaja koji mu je zauvijek promijenio život.

Kada je imao 12 godina, Gordie (Wil Wheaton) je sa svojim prijateljima Chrisom (River Phoenix), Teddyjem (Corey Feldman) i Vernom (Jerry O’Connell) krenuo u potragu za tijelom dječaka na kojeg je naletio vlak. 

Iskupljenje u Shawshanku (Shawshank Redemption)

Iskupljenje u Shawshanku je drama koju je režirao Frank Darabont, a glavne uloge igrali su Morgan Freeman i Tim Robbins. Priča prati bankara Andyja Dufresnea (Robbins), koji je proglašen krivim za ubojstvo svoje žene i njezinog ljubavnika te osuđen na doživotni zatvor, iako tvrdi da je nevin.

Andy je poslan u ozloglašeni zatvor Shawshank, gdje se u početku drži po strani, ali ubrzo se sprijatelji s utjecajnim zatvorenikom Redom (Freeman).

Zelena milja (Green Mile)

Još jedan klasik Franka Darabonta. Zelena milja je drama smještena u razdoblje Velike depresije, koja prati zatvorskog čuvara Paula Edgecomba (Tom Hanks). Edgecombe je radio na odjelu za smrtne kazne u kaznionici Cold Mountain, gdje je upoznao zatvorenika Johna Coffeya (Michael Clarke Duncan) koji je osuđen za ubojstvo i silovanje dvije djevojčice.

Unatoč svojoj zastrašujućoj pojavi, Coffey je dobroćudan i naivan. Uz to, ima natprirodni dar koji koristi kako bi pomogao ljudima, zbog čega Edgecombe vjeruje da nije kriv za brutalno ubojstvo.

Misery

Psihološki horor Misery, u režiji Roba Reinera, priča je o slavnom piscu kojeg je otela opsjednuta obožavateljica jer želi da promijeni završetak jednog svog romana. Glavne uloge igrali su Kathy Bates, James Caan, Frances Sternhagen, Richard Farnsworth i Lauren Bacall.

Dolores Claiborne

Dolores Claiborne je psihološka drama Taylora Hackforda, s Kathy Bates, Jennifer Jason Leigh, Christopherom Plummerom i Davidom Strathairnom u glavnim ulogama. U središtu priče je napeti odnos između Selene St. George (Leigh) i njezine majke Dolores (Bates), koja je optužena za ubojstvo starice o kojoj se brinula.

Cujo

Cujo je kultni horor iz 80-ih, koji je režirao Lewis Teague, a u kojem su glavne uloge igrali Dee Wallace, Daniel Hugh-Kelly i Danny Pintauro. Priča prati majku i sina koji pokušavaju pobjeći od bijesnog bernardinca.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.