Ako želite poboljšati koncentraciju, izbjegavajte ove namirnice, kažu liječnici

Foto: Pexels

Ponekad se čini nemogućim dovoljno dugo koncentrirati se kako bismo završili s poslom ili školskim zadatkom. Sjednemo za svoje računalo s najboljim namjerama, samo da bismo završili prebacivanjem između deset različitih kartica jer je naš fokus bilo gdje osim na zadatku koji imamo.

Anksioznost, depresija, nedovoljno sna i dosada mogu uzrokovati probleme s koncentracijom, no prehrana također može igrati ulogu. Kad je riječ o ovoj vezi, dijetetičarka Yaa Boakye rekla je za HuffPost: "Važno je zapamtiti da pojedinci imaju različite reakcije na hranu i da se mogu nositi s različitim zdravstvenim problemima."

Dakle, postoji neka hrana i pića za koje znanstvena istraživanja pokazuju da mogu stvarno smetati našoj koncentraciji. Liječnici i dijetetičari otkrili su najveće krivce.

1. Peciva i bijeli kruh

Neurolog dr. Arif Dalvi rekao je da jednostavni ugljikohidrati, poput peciva i bijelog kruha, mogu dovesti do skoka šećera u krvi što zauzvrat može uzrokovati probleme s koncentracijom. Boakye se složila, objašnjavajući da kada je šećer u krvi previsok ili prenizak, to može uzrokovati probleme s koncentracijom, a jednostavni ugljikohidrati mogu to pokrenuti.

2. Jako slana hrana

Ako za ručak imamo instant juhu, krumpiriće, čips od krumpira ili sendvič s raznim narescima, moguće je da ćemo tijekom popodneva imati problema s koncentracijom, kaže Dalvi. Objašnjava da hrana s visokim udjelom soli može izazvati neravnotežu elektrolita. Kada se to dogodi, uzrokuje upalu u mozgu što može ometati kratkoročno pamćenje i koncentraciju.

3. Gazirana i slatka pića

"Pića poput gaziranih sokova mogu uzrokovati brzi porast šećera u krvi, nakon čega slijedi pad šećera u krvi. Dakle, dok ova pića u početku preplavljuju mozak glukozom, što bi teoretski pomoglo u koncentraciji, kasniji pad šećera poništava ovu kratku korist i zapravo nam otežava održavanje usredotočene koncentracije", upozorava dijetetičarka Claire Rifkin.

4. Kava

Kava je još jedno piće kojem se mnogi ljudi okreću za poboljšanje koncentracije, ali i Dalvi i Boakye kažu da previše može pogoršati koncentraciju. "Ako pijete malo, to vas može učiniti budnijima, ali ako nastavite piti sve više i više, dobrobiti nestaju. To je zato što previše kofeina može nekoga učiniti nervoznim ili tjeskobnim", zaključio je Dalvi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.