Četiri jeftine namirnice s niskim glikemijskim indeksom koje pomažu pri mršavljenju

Foto: Shutterstock

Hrana s niskim glikemijskim indeksom ključna je komponenta općeg blagostanja. Sporije se probavlja i apsorbira, što znači da se dulje osjećamo siti kada je jedemo.

Prehrana bogata tim namirnicama pomaže u kontroli tjelesne težine povećanjem osjećaja sitosti i smanjenjem unosa kalorija te istovremeno stabilizira razinu šećera u krvi, što je bitno za dijabetičare.

Koje namirnice pomažu u mršavljenju, održavanju zdrave razine kolesterola i šećera u krvi? Nutricionistica Varsha Khatri podijelila je za SheFinds svoja četiri omiljena odabira.

Mahunarke

Osim što imaju prirodno nizak udio zasićenih masti i pune su topivih i netopivih vlakana, mahunarke su izvrstan izvor biljnih proteina. Uključivanje mahunarki, poput graha, slanutka i leće, u prehranu može pomoći u snižavanju kolesterola i pridonijeti smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Istraživanja pokazuju da mahunarke mogu oponašati učinke lijekova poput Ozempica i Wegovyja, koji ubijaju glad.

Bobičasto voće

Bobičasto voće bogato je dijetalnim vlaknima, uključujući topiva vlakna poput pektina. Pektin usporava stopu apsorpcije šećera u krvotok, pomažući u kontroli razine šećera u krvi.

Zob

Zahvaljujući visokom udjelu vlakana, zob povećava sitost. Zob također sadrži beta-glukan, topivo vlakno za koje se pokazalo da snižava kolesterol, tako što se veže na žučne kiseline u tijelu.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su dobar izvor vitamina, minerala, zdravih masti, ali i dijetalnih vlakana. Ovi elementi pomažu u kontroli gladi i čine da se osjećamo sitima, čime se smanjuju šanse za prekomjernu konzumaciju hrane.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.