Četiri znaka raka crijeva na koja trebamo obratiti pozornost, prema istraživanju

Foto: Pexels

Rak je skupina bolesti koju karakterizira nekontrolirani rast i širenje abnormalnih stanica. Kada ove stanice formiraju nakupinu ili masu, to se naziva tumor. Rak može zahvatiti bilo koji dio tijela i može se širiti kroz krvotok ili limfni sustav, stvarajući nove tumore u drugim dijelovima tijela, odnosno metastaze.

Rak crijeva je vrsta raka koja započinje u debelom crijevu. Simptomi mogu uključivati krv u stolici, bolove u trbuhu i gubitak težine. Rana dijagnoza i liječenje mogu značajno poboljšati ishode za pacijente, stoga su znanstvenici iz Nacionalne zdravstvene službe (NHS) proveli istraživanje i upozorili na sljedeća četiri simptoma.

  1. Promjene u stolici, uključujući mekšu stolicu, proljev ili zatvor. Potreba za pražnjenjem crijeva češće ili rjeđe nego inače i krv u stolici također mogu biti znak raka crijeva.
  2. Bol u želucu ili kvržica u trbuhu.
  3. Nadutost ili mršavljenje.
  4. Pretjerani umor ili osjećaj umora bez razloga.

Srećom, ispitivanja imunoterapijskih tretmana nude novu nadu pacijentima s rakom, dok biomedicinski znanstvenici hvale "nevjerojatno uzbudljive" rezultate u liječenju raka crijeva, izvještava The Mirror.

Znanstvenik specijaliziran za onkologiju i istraživanje raka te profesor biomedicinskih znanosti Justin Stebbing rekao je: "Ovi rezultati su nevjerojatno uzbudljivi. Rak debelog crijeva jedan je od najčešćih oblika raka u svijetu, i ovo je prvi put da postoje uvjerljivi dokazi da imunoterapija može djelovati u svim oblicima kolorektalnih tumora. Tako da ovo sada napreduje u kasnijoj fazi kliničkih ispitivanja i nadamo se da će FDA u Sjedinjenim Državama vrlo brzo odobriti njegovu upotrebu."

Smjernice NHS-a predlažu posjet liječniku opće prakse ako se simptomi pojavljuju tri tjedna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.