Bolesti srca vodeći su uzrok smrti u svijetu. Iako se može činiti zahtjevnim pronaći način kako poboljšati zdravlje srca, dobra vijest je da ne moramo provoditi sate vježbajući ili se hraniti isključivo ribom i biljnim namirnicama. Nekoliko jednostavnih promjena u prehrani može značajno smanjiti rizik od srčanih bolesti, a jedan od najlakših koraka je ograničavanje ili potpuno izbacivanje određenih namirnica koje posebno štete srcu. Kardiolozi i nutricionisti otkrivaju koje su tri najgore namirnice za zdravlje srca i čime ih možete zamijeniti.
Slanina je jedna od najgorih namirnica za zdravlje srca zbog visokog udjela soli, zasićenih masti i štetnih spojeva nastalih tijekom pripreme.
"Proces konzerviranja slanine natrijevim nitritom i njezin visok sadržaj soli mogu povisiti krvni tlak, dok spojevi koji nastaju tijekom kuhanja, poput policikličkih aromatskih ugljikovodika i heterocikličkih amina (HCA), pridonose upalama i oštećenju krvnih žila, što povećava rizik od srčanih bolesti", objašnjava dijetetičarka specijalizirana za preventivnu kardiologiju Michelle Routhenstein za HuffPost.
Kardiolog Saman Setareh-Shenas dodaje da bi osobe koje brinu o zdravlju srca trebale biti oprezne i s ostalim prerađenim mesnim proizvodima kao i crvenim mesom.
Bijeli kruh također može biti problematičan za zdravlje srca zbog visokog glikemijskog indeksa i nedostatka hranjivih tvari u usporedbi s integralnim opcijama. "Bijeli kruh, s visokim glikemijskim indeksom i nedostatkom vlakana, može uzrokovati nagle skokove šećera u krvi, inzulinsku rezistenciju i povećanje tjelesne mase, što sve doprinosi povećanom riziku od srčanih bolesti", kaže Routhenstein.
Kardiolog Daniel Luger dodaje: "Rafinirani ugljikohidrati povećavaju razinu glukoze i triglicerida u krvi. Bijeli kruh je lišen svih korisnih vlakana i hranjivih tvari – ono što ostaje je čisti šećer." Kako bismo donijeli bolji izbor, preporučuje se biranje kruha s oznakom "100% integralno zrno" i provjera sastojaka na pakiranju.
"Prženjem hrane mijenja se njezin nutritivni sastav – hrana gubi vodu i upija mast. Posebno kod pomfrita ulje se često ponovno koristi, što dovodi do smanjenja udjela nezasićenih masti i povećanja trans masti. Prženi krumpirići također su bogati solju, a visok unos natrija povezan je s povišenim krvnim tlakom i povećanim rizikom od srčanih bolesti", objašnjava Setareh-Shenas.
Redovita konzumacija pržene hrane povezana je s većom učestalošću koronarne bolesti srca, hipertenzije i pretilosti.
Održavanje zdravlja srca cjeloživotni je proces, a prehrana je samo jedan dio. Routhenstein, Luger i Setareh-Shenas ističu važnost redovite tjelesne aktivnosti i izbjegavanja štetnih navika, poput pušenja. No, izbacivanje slanine, bijelog kruha i pržene hrane dobar je prvi korak prema zdravijem srcu.