AKO VAM ponestaje energije, umjesto da posegnete za drugom ili trećom šalicom kave, mogli biste popiti šalicu jednog čaja. Kao odličan čaj koji podiže razinu energije, nutricionistice izdvajaju crni čaj, koji sadrži kofein, ali pruža i dodatne dobrobiti koje će pomoći u povećanju razine energije, poboljšanju fokusa i podršci raspoloženju.
Osim spomenutih, kao dobrobiti crnog čaja ističu se i zaštita zdravlja srca i dugovječnost. Nutricionistice za Eating Well preporučuju da se svaki dan ili po potrebi popije jedna šalica crnog čaja, kako biste podigli energiju i poboljšali opće zdravlje. U nastavku donosimo pojašnjenje nutricionista zašto je crni čaj odličan odabir za dnevno toplo piće.
Od svih vrsta čaja crni čaj sadrži najviše kofeina. Iako točna količina ovisi o vrsti i duljini kuhanja, ako tražite energetski poticaj, crni čaj je odličan izbor. Nutricionistica Kristin Draayer preporučuje namakanje crnog čaja od tri do pet minuta kako bi se izvukle maksimalne koristi.
Pojašnjava da "dulje namakanje povećava količinu kofeina, ali može učiniti čaj gorčim". Dakle, ovisno o tome koliko intenzivan okus volite, možete prilagoditi vrijeme kuhanja.
Crni čaj bogat je antioksidansima, koji pomažu u smanjenju kronične upale i zaštiti od određenih kroničnih bolesti, poput dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i nekih vrsta raka, prenosi Eating Well. Nutricionistica Lindsay Fencl ističe da se antioksidansi "bore protiv slobodnih radikala u tijelu, smanjujući time rizik od razvoja mnogih kroničnih bolesti u budućnosti".
Ova vrsta čaja posebno sadrži polifenole poput tearubigina te flavonoide poznate kao katehini. Osim što imaju protuupalna svojstva, ovi antioksidansi povezani su s boljim zdravljem stanica i prevencijom bolesti.
Zdravlje srca ključno je za održavanje energije tijekom dana. Kada srce pravilno funkcionira, doprinosi vitalnosti i kvaliteti života. Redovita konzumacija čaja povezuje se s boljim zdravljem srca i zdravijom alternativom uobičajenim zaslađenim napicima.
Crni čaj posebno se ističe zahvaljujući visokom udjelu antioksidansa, a može biti još korisniji kada zamijeni pića bogata šećerom, poput gaziranih sokova. No, važno je napomenuti da se crni čaj često konzumira u obliku "slatkog čaja" koji sadrži veće količine kalorija i šećera.
Crni čaj općenito se smatra sigurnim, ali postoje neke stvari na koje treba obratiti pažnju. Osobe s anemijom uzrokovanom nedostatkom željeza možda bi trebale ograničiti unos crnog čaja.
"Crni čaj sadrži tanine koji mogu ometati apsorpciju željeza", kaže Draayer. Zbog toga preporučuje konzumaciju crnog čaja između obroka umjesto uz obroke, kako bi se smanjio njegov utjecaj na razinu željeza.
Iako crni čaj sadrži manje kofeina od kave, prevelik unos kofeina može uzrokovati anksioznost, nesanicu, ubrzan rad srca i probavne tegobe. Ako primijetite takve simptome, moguće je da ste osjetljiviji na kofein ili da ste ga unijeli previše. Preporučena dnevna granica kofeina iznosi 400 miligrama za odrasle.