OD SINDROMA policističnih jajnika, poznatog i kao PCOS, pate brojne žene. Ovaj sindrom je najčešći reproduktivno-metabolički poremećaj kod žena fertilne dobi, koji obilježavaju kronična anovulacija/oligomenoreja, hiperandrogenizam i policistični izgled jajnika.
Sindrom policističnih jajnika često se povezuje s problemima poput debljine, hiperlipidemije, inzulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2, zbog čega žene koje pate od ovog sindroma često moraju promijeniti prehranu. O promjeni prehrane nakon dijagnoze PCOS-a nam je više otkrila nutricionistica i PCOS savjetnica Lucija Tešija.
Nutricionistica ističe da je sindrom policističnih jajnika jedan od najčešćih endokrinoloških poremećaja žena reproduktivne dobi, razdoblja između prve i zadnje menstruacije u životu žene.
"Endokrinološki poremećaj znači da PCOS utječe na brojne hormone u ženinom tijelu, što će se manifestirati u simptomima kao što su: pojačana dlakavost na područjima tijela inače tipičnim za muškarce, akne, neredovite ili potpuno izostale menstruacije, ispadanje kose, debljina, jajnici koji na ultrazvuku imaju puno cisti (zato se zovu policistični), nadutost i drugi", objašnjava Tešija za Index.
Treba naglasiti da se kod žena pojavljuju različite kombinacije simptoma, koji se mogu i promijeniti kako žene stare. Iako je PCOS neizlječiv, kako nam kaže savjetnica, simptomi sindroma mogu se umanjiti određenim intervencijama.
"Prva linija borbe za smanjenje simptoma PCOS-a je promjena prehrane i životnih navika (stres, kretanje, san). Zdravom i balansiranom prehranom žena podržava svoje tijelo i hormone koji se time mogu lijepo izregulirati i omogućiti smanjenje simptoma i lagodniji život", dodaje.
Konzumiranje tri obroka u danu važno je za zdravlje svih nas, a žene koje pate od PCOS-a nikako ne bi trebale preskakati doručak, koji je, prema nutricionistici, najvažniji obrok u danu za njih.
"Kao najvažniji obrok za ženu s PCOS-om izdvojila bih doručak baš zato što njega najčešće žene preskaču ili, ako ga i unose, u njemu imaju premalo proteina. Proteini su ključni kod PCOS-a zato što smanjuju napadaje gladi i debljanje", kaže nam nutricionistica.
Ženama koje pate od sindroma policističnih jajnika preporučuje da u prehranu više uključe i određene namirnice. Kao jednu od najboljih vrsta prehrane izdvaja mediteransku, koja se smatra jednom od najzdravijih na svijetu. "Mediteranska prehrana je protuupalna, što nam je jako važno jer je i PCOS zapravo upalno stanje", ističe Tešija koja nam je otkrila i konkretne promjene u prehrani.
Prema nutricionistici, žene kojima je dijagnosticiran PCOS trebale bi:
Tešija smatra da je u današnjem svijetu i tempu kojem živimo nemoguće neke namirnice izbjegavati, smatra da se rješenje krije u nečemu drugome. "Poanta je educirati se o tome koje namirnice su zdravija verzija i birati ih češće, a povremeno ispadanje iz tračnica će se svakome dogoditi", kaže nam nutricionistica.
Ipak, ženama koje pate od PCOS-a savjetuje da smanje konzumaciju prerađene hrane. Pojašnjava: "To je hrana koja se značajno razlikuje od svog prirodnog izvora. Na primjer, krumpir je prirodni izvor i on je zdravija opcija ugljikohidrata, za razliku od svoje prerađene inačice čipsa, koji je nezdravija opcija."
Također, "pržena i industrijski prerađena hrana često je bogata zasićenim mastima, šećerima i aditivima koji mogu utjecati dodatno na hormone", dodaje ona. Ističe da je važno zapamtiti da se uz PCOS povezuje i loša regulacija šećera u krvi te je važno birati zdravije ugljikohidrate, poput integralnih opcija ili onih napravljenih od mahunarki.
Za kraj nam otkriva koji proizvodi mogu pogoršati simptome PCOS-a. "Hrana koja će izazivati pogoršanje simptoma PCOS-a te ju treba smanjiti je pržena hrana, gazirana zaslađena pića, industrijski obrađeno meso (kobasice) i slično", zaključuje Tešija.