Nutricionistica otkriva zašto je magnezij važan i u kojim se namirnicama nalazi

Foto: Pixabay

MAGNEZIJ je važan mineral jer pomaže u prevenciji bolesti te je koristan za živčani sustav, kosti, zube i mišiće. Nutricionistica dr. Pamela Mason istaknula je da se ovaj mineral lako može dobiti prehranom, ali ga je moguće uzimati i kao dodatak prehrani.

Dr. Mason ističe: "Magnezij je potreban za stvaranje više od 300 enzima u tijelu koji oslobađaju energiju iz hrane. Također je ključan za živčani sustav, mišićnu funkciju, zdrave kosti i zube, ravnotežu elektrolita i sintezu proteina." Nutricionistica naglašava važnost magnezija, navodeći australsku studiju koja ga povezuje sa smanjenjem rizika od oštećenja DNK.

Istraživanje Sveučilišta Južne Australije povezalo je nizak magnezij s visokom razinom homocisteina, aminokiseline koja oštećuje gene i povećava rizik od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, raka i dijabetesa, piše Daily Express.

Kako povećati unos magnezija?

Redovita konzumacija namirnica koje su bogate magnezijem može pomoći u održavanju optimalne razine magnezija u organizmu. One uključuju:

  • Lisnato zeleno povrće
  • Cjelovite žitarice
  • Grah i mahunarke
  • Govedinu i piletinu
  • Orašaste plodove i sjemenke
  • Tamnu čokoladu s visokim udjelom kakaa

Dr. Mason ističe da većina ljudi dovoljno magnezija može unijeti prehranom, ali ograničene dijete, zdravstveni problemi ili lijekovi mogu smanjiti apsorpciju, stoga bi u takvim slučajevima multivitaminski ili multimineralni dodaci s magnezijem mogli biti korisni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.