Nutricionistica: Prva linija borbe za smanjenje simptoma PCOS-a je promjena prehrane

Foto: Josipa Uzelac/Shutterstock

OD SINDROMA policističnih jajnika, poznatog i kao PCOS, pate brojne žene. Ovaj sindrom je najčešći reproduktivno-metabolički poremećaj kod žena fertilne dobi, koji obilježavaju kronična anovulacija/oligomenoreja, hiperandrogenizam i policistični izgled jajnika.

Sindrom policističnih jajnika često se povezuje s problemima poput debljine, hiperlipidemije, inzulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2, zbog čega žene koje pate od ovog sindroma često moraju promijeniti prehranu. O promjeni prehrane nakon dijagnoze PCOS-a nam je više otkrila nutricionistica i PCOS savjetnica Lucija Tešija. 

Kako na PCOS možete utjecati promjenama u prehrani?

Nutricionistica ističe da je sindrom policističnih jajnika jedan od najčešćih endokrinoloških poremećaja žena reproduktivne dobi, razdoblja između prve i zadnje menstruacije u životu žene. 

"Endokrinološki poremećaj znači da PCOS utječe na brojne hormone u ženinom tijelu, što će se manifestirati u simptomima kao što su: pojačana dlakavost na područjima tijela inače tipičnim za muškarce, akne, neredovite ili potpuno izostale menstruacije, ispadanje kose, debljina, jajnici koji na ultrazvuku imaju puno cisti (zato se zovu policistični), nadutost i drugi", objašnjava Tešija za Index. 

Treba naglasiti da se kod žena pojavljuju različite kombinacije simptoma, koji se mogu i promijeniti kako žene stare. Iako je PCOS neizlječiv, kako nam kaže savjetnica, simptomi sindroma mogu se umanjiti određenim intervencijama. 

"Prva linija borbe za smanjenje simptoma PCOS-a je promjena prehrane i životnih navika (stres, kretanje, san). Zdravom i balansiranom prehranom žena podržava svoje tijelo i hormone koji se time mogu lijepo izregulirati i omogućiti smanjenje simptoma i lagodniji život", dodaje. 

Žene koje pate od PCOS-a trebale bi češće konzumirati jednu vrstu prehrane

Konzumiranje tri obroka u danu važno je za zdravlje svih nas, a žene koje pate od PCOS-a nikako ne bi trebale preskakati doručak, koji je, prema nutricionistici, najvažniji obrok u danu za njih. 

"Kao najvažniji obrok za ženu s PCOS-om izdvojila bih doručak baš zato što njega najčešće žene preskaču ili, ako ga i unose, u njemu imaju premalo proteina. Proteini su ključni kod PCOS-a zato što smanjuju napadaje gladi i debljanje", kaže nam nutricionistica. 

Ženama koje pate od sindroma policističnih jajnika preporučuje da u prehranu više uključe i određene namirnice. Kao jednu od najboljih vrsta prehrane izdvaja mediteransku, koja se smatra jednom od najzdravijih na svijetu. "Mediteranska prehrana je protuupalna, što nam je jako važno jer je i PCOS zapravo upalno stanje", ističe Tešija koja nam je otkrila i konkretne promjene u prehrani. 

Prema nutricionistici, žene kojima je dijagnosticiran PCOS trebale bi: 

  • "povećati unos proteina u danu (jaja, meso, mliječni proizvodi, zamjene za meso)
  • povećati unos povrća na barem tri šake dnevno
  • konzumirati mahunarke (grah, leća, slanutak bob)
  • barem dva puta tjedno konzumirati ribu
  • u pripremi hrane koristiti zdrave masnoće (ekstra djevičansko maslinovo ulje, bučino, avokadovo i kokosovo ulje)
  • dnevno pojesti šaku orašastih plodova i dvije šake voća
  • na tjednoj bazi konzumirati fermentirane namirnice (kiseli kupus, kiselo povrće, tempeh, miso, kombucha)
  • od tekućine piti više vode, nezaslađenu limunadu i čajeve".

Ne postoje namirnice koje treba izbjegavati, ali ima onih koje je preporučljivo manje jesti

Tešija smatra da je u današnjem svijetu i tempu kojem živimo nemoguće neke namirnice izbjegavati, smatra da se rješenje krije u nečemu drugome. "Poanta je educirati se o tome koje namirnice su zdravija verzija i birati ih češće, a povremeno ispadanje iz tračnica će se svakome dogoditi", kaže nam nutricionistica.

Ipak, ženama koje pate od PCOS-a savjetuje da smanje konzumaciju prerađene hrane. Pojašnjava: "To je hrana koja se značajno razlikuje od svog prirodnog izvora. Na primjer, krumpir je prirodni izvor i on je zdravija opcija ugljikohidrata, za razliku od svoje prerađene inačice čipsa, koji je nezdravija opcija." 

Također, "pržena i industrijski prerađena hrana često je bogata zasićenim mastima, šećerima i aditivima koji mogu utjecati dodatno na hormone", dodaje ona. Ističe da je važno zapamtiti da se uz PCOS povezuje i loša regulacija šećera u krvi te je važno birati zdravije ugljikohidrate, poput integralnih opcija ili onih napravljenih od mahunarki. 

Za kraj nam otkriva koji proizvodi mogu pogoršati simptome PCOS-a. "Hrana koja će izazivati pogoršanje simptoma PCOS-a te ju treba smanjiti je pržena hrana, gazirana zaslađena pića, industrijski obrađeno meso (kobasice) i slično", zaključuje Tešija. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.