Reumatologinja: Ovo je navika broj jedan koje se morate odreći ako imate upalu

Foto: Shutterstock

Upala, osobito upala crijeva, u zadnje je vrijeme jedna od glavnih tema. Simptomi poput boli, oteklina, umora, gastrointestinalnih tegoba, ranica u ustima i poremećaja raspoloženja mogu biti znakovi upale. Ako ih primijetimo i uzrokuju nam probleme, trebali bismo isprobati postupke za smanjenje upale. Reumatologinja dr. Elizabeth Ortiz podijelila je svoj najveći savjet i ostale stvari koje treba imati na umu.

Dakle, prema dr. Ortiz, loša prehrana najviše pridonosi razvoju upale.

"Prehrana je uvelike povezana s upalom - sve je u crijevima. Obično savjetujem pacijentima da za početak pogledaju svoj unos hrane. Zatim možemo smisliti plan kako bismo bili sigurni da hrana radi za njih, a ne protiv njih", rekla je za Parade. Točnije, pita pacijente jedu li hranu koja izaziva upalu, visoko prerađenu hranu te jedu li dovoljno voća i povrća.

Nekoliko primjera upalne hrane uključuje crveno meso, peciva i pržene namirnice. "Ta hrana može promijeniti crijevne bakterije koje tada mogu stupiti u interakciju s našim imunološkim sustavom i na kraju dovesti do upale", pojasnila je reumatologinja. Alternativno, protuupalne namirnice uključuju, ali nisu ograničene na losos, citrusno voće i paprike.

Hrana nije jedina stvar koju treba uzeti u obzir

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) preporučuju odraslima da konzumiraju najmanje pet porcija, odnosno otprilike 400 grama voća i povrća dnevno.

Ipak, hrana nije jedina stvar koju treba uzeti u obzir kada se radi o smanjenju upale. Dr. Ortiz također naglašava važnost kvalitetnog sna.

"Odlazak u krevet u isto vrijeme svake noći, buđenje u isto vrijeme te spavanje od šest do osam sati pomaže imunološkom sustavu da ostane uravnotežen i može smanjiti upalu", zaključila je reumatologinja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.