Studija: Vježbanje u određeno doba u danu je najbolje za kontrolu šećera u krvi

Foto: Pexels

OSOBE koje pokušavaju kontrolirati razinu šećera u krvi, možda bi trebale vježbati navečer, sugerira nova studija. Prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu Obesity, vježbanje između 18 sati i ponoći pokazalo se boljim za kontrolu šećera u krvi tijekom cijelog dana, prenosi US News.

Ovi rezultati posebno se odnose na osobe s poremećenom razinom šećera u krvi povezane s dijabetesom, tvrde istraživači. Za potrebe studije, istraživači su testirali 186 odraslih osoba s prekomjernom težinom te pratili njihovu aktivnost i razinu glukoze u krvi tijekom dva tjedna koristeći uređaje koji su mjerili razinu šećera.

Što su pokazali rezultati istraživanja?

Rezultati istraživanja objavljeni su 10. lipnja, a pokazuju da bi liječnici "trebali razmotriti optimalno doba dana kako bi povećali učinkovitost programa vježbanja i tjelesne aktivnosti koje propisuju", rekao je Jonatan Ruiz, profesor tjelesne aktivnosti i zdravlja na Sveučilištu u Granadi u Španjolskoj, koji je sudjelovao u istraživanju.

Ispitanici su bili kategorizirani prema tome kada su ostvarili više od 50 posto svoje dnevne umjerene do snažne tjelesne aktivnosti: jutro (od šest sati do podneva), poslijepodne (od podneva do 18 sati) i večer (od 18 sati do ponoći). Rezultati pokazuju da su oni koji su vježbali navečer imali niže razine šećera u krvi tijekom dana, noći i općenito, posebno ako su imali poremećenu regulaciju glukoze. Obrazac je bio isti za muškarce i žene, prenosi US News.

Renee Rogers, viša znanstvenica za tjelesnu aktivnost i upravljanje težinom na Medicinskom centru Sveučilišta u Kansasu, koja nije bila uključena u istraživanje, komentirala je rezultate.

"Kako se područje kreće prema individualiziranim propisima vježbanja za različite kronične uvjete, ova studija pruža dodatne uvide izvan savjeta pacijentima da 'se više kreću'. Umjesto toga, naglašava važnost kretanja što je češće moguće i prioritiziranja aktivnosti od poslijepodneva do večeri, kada je to izvedivo, za regulaciju glukoze", komentirala je Rogers. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.