Tri znaka koja pokazuju da bi osjećaj peckanja u prsima mogao biti nešto ozbiljnije

Foto: Shutterstock

Kad se u prsima jave osjećaji stezanja i pečenja, prvo ćemo posumnjati na žgaravicu. Ali, ako to redovito doživljavate, postoje tri ključna znaka upozorenja da je možda riječ o ozbiljnijem problemu.

Žgaravica se javlja kada želučana kiselina prodre u jednjak, često nakon konzumacije određenih vrsta hrane, i u osnovi ne bi trebala izazivati zabrinutost. Ipak, ovo stanje preklapa se s mnogim drugim kritičnim medicinskim stanjima, poput angine pektoris ili koronarnog zatajenja.

Bolovi u prsima i osjećaj pečenja mogu ukazivati na niz tegoba, od kroničnog refluksa kiseline pa sve do angine pektoris i ozbiljnih srčanih komplikacija.

"Simptomi srčanog udara mogu biti slični probavnim smetnjama. Na primjer, mogu uključivati osjećaj težine u prsima, bol u želucu ili žgaravicu. Srčani udar može se dogoditi u bilo koje vrijeme, čak i dok se odmarate. Ako srčana bol traje dulje od 15 minuta, to može biti početak srčanog udara", navodi Gloucestershire Live.

Klinika Mayo identificirala je tri znaka da osjećaj pečenja u prsima nije samo žgaravica.

Pritisak, stezanje i osjećaj pritiska u prsima

Čak i ako se osjećaj pritiska u prsima smanji, važno je potražiti liječničku pomoć jer to može ukazivati na anginu pektoris - stanje koje nastaje kada vaše srce ne dobiva dovoljno kisika ili preteču srčanog udara. Angina pektoris može se liječiti lijekovima za razrjeđivanje krvi, lijekovima za kolesterol ili promjenama načina života.

I srčani udari i angina pektoris mogu uzrokovati bol koja se širi na druge dijelove tijela, najčešće na čeljust ili leđa. To je malo vjerojatno kod žgaravice. Karakterističan znak angine pektoris je da nelagoda obično počinje iza prsne kosti, iako ponekad može biti teško točno odrediti izvor boli.

Kiseli okus u ustima

Jedan od manje poznatih simptoma žgaravice jest da može izazvati specifičan okus u ustima, što je manje uobičajeno kod angine pektoris ili srčanih udara. Ako osjetite kiseli okus u ustima, jasno je da nelagoda nije povezana sa srcem, već je vjerojatnije riječ o gastroezofagealnoj refluksnoj bolesti. 

Kratkoća daha

Doživljavanje kratkoće daha u kombinaciji s bolovima u prsima trebalo bi odmah potaknuti poziv hitnoj pomoći, jer ova kombinacija simptoma ukazuje na ozbiljne srčane probleme. Pluća ulažu dodatne napore kako bi opskrbila srce kisikom koji mu nedostaje. Kratkoća daha, čak i dok odmarate, ukazuje na kritične srčane komplikacije.

Klinika Mayo upozorava: "Žgaravica, angina pektoris i srčani udar mogu biti vrlo slični. Čak i iskusni liječnici ne mogu ih uvijek razlikovati."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.