SVI se ponekad mučimo s kruhom kod kuće - ako ga ne jedemo puno i ne živimo s više ukućana, vjerojatnije je da će nam kila kruha potrajati. Znamo da je kruh najbolje držati na sobnoj temperaturi, idealno u kutiji za kruh ili platnenoj ili papirnatoj vrećici kako bi se izbjeglo nakupljanje vlage.
Ipak, događa se da se kruh brzo osuši, pa mnogi posežu za čuvanjem u hladnjaku misleći kako na hladnoći dulje ostaje svjež. To je istina, no kruh u hladnjaku zapravo znatno gubi na kvaliteti i nekim svojim glavnim značajkama.
Kruh se na hladnoći brže stvrdnjava - hladnoća ubrzava proces retrogradacije škroba, što znači da kruh brže postaje suh i tvrd. To se događa brže nego kada se kruh drži na sobnoj temperaturi. Također, hladni uvjeti smanjuju sočnost i mekoću kruha, što dovodi do promjene teksture. Kruh u hladnjaku može postati gumast ili vodenast, što ste sigurno primijetili. Hladnoća djeluje i na okuse koji nisu toliko izraženi dok je kruh hladan.
Hladnjak povećava rizik od plijesni, vlaga u hladnjaku može uzrokovati kondenzaciju unutar pakiranja kruha, a time se stvaraju idealni uvjeti za razvoj plijesni. Kruh može postati mokar, a to dodatno pogoduje rastu bakterija.
Okus kruha iz hladnjaka izgubit će na svježini jer hladnoća smanjuje njegovu prirodnu vlagu, što rezultira gubljenjem originalne teksture i svježine.
Ako tražite najbolji način za dugotrajno čuvanje kruha, to je definitivno zamrzivač. Jednostavno ga umotajte u plastičnu vrećicu i zamrznite, a kada ga poželite koristiti - odmrznite ga na sobnoj temperaturi ili ga kratko ugrijte u pećnici.
Za kratkotrajno čuvanje (1-3 dana) kruh držite u kutiji za kruh ili platnenoj vrećici. Za srednjoročno čuvanje (3-5 dana) držite ga u plastičnoj vrećici, ali na suhom mjestu. Za dugoročno čuvanje (tjednima-mjesecima) držite ga, kao što smo već napisali - u zamrzivaču.