Pizzerija Orli jedna je od onih pizzerija koje sam otkrio sasvim slučajno i neplanirano, a pokazale su se kao pravo otkriće. Kao i uvijek do sada, kod odlaska na izlet u Ljubljanu obavezno posjetimo dva lijepa jezera, Bledsko jezero i jezero Jasna u Kranjskoj Gori.
Budući da je natjecanje pizza majstora, zbog čega sam u biti i došao, bilo na rasporedu u četvrtak, tek drugi dan našeg boravka, iskoristili smo višak slobodnog vremena i u srijedu otišli do nešto udaljenije Kranjske Gore. Plan nam je bio obići jezero Jasna pa se na povratku zaustaviti u Kranju i otići na nešto kasniji ručak u pizzeriju 400 Gradi o kojoj sam već pisao.
Međutim tijekom obilaska jezera, samo pola sata prije planiranog povratka, stigla mi je poruka u kojoj mi je dragi prijatelj, poznati slovenski pizza majstor, napisao: "Obavezno odite u pizzeriju Orli!" Pogledao sam na kartama i vidio da se navedena pizzerija nalazi samo par kilometara od Kranja pa smo se umjesto u Kranj zaputili u Tenetište, malo mjestašce pored Kranja na putu za Golnik.
U pizzeriju smo stigli u poslijepodnevnim satima poprilično gladni pa nam je laknulo kad smo uspjeli dobiti slobodan stol. Orli je pizzerija uređena u stilu tipičnih lokalnih gostionica, prevladavaju masivne drvene stolice i veliki drveni stolovi. Atmosfera je topla, opuštena i vrlo ugodna. Toplu atmosferu dodatno stvara velika krušna peć smještena odmah na ulazu u pizzeriju. Ispred pizzerije je velika vanjska terasa koja je u glavnoj ulozi tijekom toplijih mjeseci.
U ponudi je više od trideset pizza, koje su podijeljene na lakše vegetarijanske pizze i pizze s mesom. Mi smo naručili Fried Zucchini and Burrata, pizzu s pohanim tikvicama i burratom i Provola and Potatoes, vrlo neobičnu pizzu s provolom, krumpirom, crnim paprom i ružmarinom. Mene je privukao krumpir pa sam pomalo skeptično upitao konobaricu kakva je to uopće pizza, s obzirom na to da sam do sada isprobao doslovno sve i svašta u nadjevima pizza, a krumpir mi nije bio ni u primislima.
To me, naravno, dodatno zaintrigiralo. Pizze su stigle na stol poprilično brzo, a izgledom su bile drugačije. To je ono što će vam u Orliju sigurno zapeti za oko. Orli pravi moderne napoletanske pizze uzdignutih rubova i izuzetno finog i ukusnog tijesta, ali se pizze izgledom dosta razlikuju.
Pretpostavljam da je to zbog različitih umaka u nadjevima koji utječu na različit izgled i boju rubova. Naša je jedna pizza bila klasična crvena, a druga bijela pa su različiti pelati očito utjecali na boju i izgled tijesta. Samo tijesto je jako dobre teksture, poput svih tijesta koja prolaze dug i adekvatan proces fermentacije.
Tijesto je poprilično hrskavo, a rubovi su na površini zrnate strukture, poput tijesta koje se razvlači u semoli iako to ovdje nije slučaj. Ja sam dosta nestrpljivo čekao svoju pizzu, s obzirom na to da me je zanimalo kakav ću krumpir dobiti u nadjevu. Očekivao sam tanke šnite, a dobio sam fine kockice izuzetno ukusnog i mekanog krumpira.
Ovo je prvi put da sam probao takvu pizzu i nisam se razočarao. Pizza je nešto teža i poprilično zasitna, ali baš mi je takva pizza trebala nakon duge šetnje po prohladnom vremenu. Pizza s pohanim tikvicama i burratom je isto vrlo ukusna, sočna i zasitna.
Orli ne štedi na nadjevima, ali bez obzira na to, tijesto nije mokro i navlaženo. Pizze su odlične moderne napoletane nešto čvršćeg tijesta, ne preteške i preslane, ali poprilično zasitne. Cijene se kreću od 8.9 eura koliko košta Marinara do 15.50 eura koliko košta Zucchini Flowers and Parma, delikatesna pizza s cvjetovima tikvice i pršutom iz Parme. Margherita je 9.50 eura, a naše su koštale 13.50 eura.
Izbor pizza je stvarno velik, a siguran sam da ću sljedeći put obavezno probati pizzu s pohanim cvjetovima tikvica i pršutom iz Parme, iako se u ponudi nalazi i moja omiljena pizza s mortadelom i pistacijom.
Preporuka je bila i više nego dobra pa nam je odlazak u Orli zaokružio još jedan ugodno proveden dan u Sloveniji, a uz kranjskih 400 Gradi otkrili smo još jednu odličnu pizzeriju na putu od Ljubljane do Kranjske Gore.