SVATKO od nas minimalno jednom tjedno kuha neko jelo s tjesteninom i često nam je upravo to najjednostavnije - skuhati tjesteninu, napraviti umak, a po želji dodati i povrće ili meso. Brzo, učinkovito, ukusno i zasitno.
Jednako tako, sigurno tjesteninu kuhate kao i većina - uzmete veliki lonac, napunite ga vodom, dodate malo soli i čekate da zavrije. Ovisno o jačini štednjaka, ponekad čekate i više od 10 minuta, no što kada bismo vam rekli da zapravo ne trebate trošiti vrijeme i da tjesteninu možete skuhati na potpuno drugačiji i jednostavniji način?
Nedavno smo naišli na trik nad trikovima za kuhanje tjestenine koji će vam skratiti vrijeme kuhanja na minimum, a usto će vam ostati vode za kuhanje umaka, umjesto da pola litre vode iz lonca završi u odvodu.
Za početak, uzmite tavu. Da, dobro ste pročitali - tavu umjesto lonca. Neka tava bude malo dublja, ovisno o tome koju količinu tjestenine kuhate, a tjesteninu zatim stavite izravno u tavu, prije nego što ste dodali vodu.
Ulijte jednu do dvije litre hladne vode (hladna voda sprječava da se tjestenina zalijepi), ovisno o količini tjestenine, koja bi trebala prekriti tjesteninu. Uključite štednjak na srednje jaku vatru i povremeno promiješajte. I to je to!
Tjestenina će biti kuhana za otprilike 10 minuta, a prednost je to što će vam ostati taman toliko škrobne vode da od nje možete napraviti izvrstan umak.