Dobra tava s površinom koja se ne lijepi važan je kuhinjski alat na svakoj razini kulinarskog znanja. Bilo da ste kupili jeftinu verziju u trgovini prehrambenim proizvodima ili ste potrošili nešto više u specijaliziranoj trgovini, postoji pravilan i pogrešan način održavanja ovog ključnog posuđa.
Vaša neprianjajuća tava neće biti jednako učinkovita ako joj je površina ogrebana, ljušti se ili općenito izgleda kao da ste svako jutro pržili kamenčiće za doručak. Ogrebana površina uzrokuje lijepljenje hrane, a još gore od toga, komadići premaza mogu završiti u jelu. Delish donosi savjete za održavanje tako da neprianjajuće tave da ostanu besprijekorne i bez ogrebotina godinama.
Cilj je koristiti pribor za kuhanje koji neće ogrebati premaz na tavi. Metalni pribor strogo je zabranjen! Koristite silikonske ili drvene žlice i lopatice kako biste očuvali svoju tavu u savršenom stanju.
Pretjerano zagrijavanje prazne neprianjajuće tave može biti opasno. Većina takvih tava premazana je teflonom koji se pri visokim temperaturama (oko 260 stupnjeva Celzija ili višim) može početi raspadati, oslobađajući potencijalno štetne pare i čestice.
Kako biste to izbjegli, uvijek zagrijavajte tave s uljem ili hranom u njima i nemojte ih izlagati visokim temperaturama. Dovoljan je tanak sloj ulja ili maslaca koji će zaštititi premaz tijekom zagrijavanja. Malo masnoće također će dodatno naglasiti neprianjajuća svojstva tave, pomažući hrani da lako sklizne.
Deformacija tave nastaje zbog pojave koja se zove toplinski šok, pri čemu temperatura metala naglo raste ili opada, uzrokujući deformaciju materijala iz njegova originalnog oblika. Polako zagrijavanje i hlađenje tave pomoći će vam da to izbjegnete, produljujući vijek trajanja vaše tave.
Da biste spriječili zagorijevanje površine, nemojte zagrijavati tavu na temperaturi višoj od srednje. Dodavanje masnoće također pomaže spriječiti zagorijevanje.
Smisao neprianjajuće tave upravo je u tome da se hrana ne lijepi, stoga ne biste trebali ulagati puno napora tijekom čišćenja. Topla voda, deterdžent za suđe i mekana spužva bez abrazivne površine trebali bi biti dovoljni za uklanjanje svih ostataka hrane. Ako ipak trebate ribati ili namakati neprianjajuću tavu, vjerojatno je to zato što se premaz već troši, zbog čega se hrana počinje lijepiti.
Visoka temperatura u perilici posuđa i agresivne kemikalije iz deterdženta mogu deformirati tavu i oštetiti njezin premaz, što u konačnici skraćuje njezin vijek trajanja. Iako su neki proizvođači označili svoje tave kao prikladne za perilicu, visoka temperatura i dalje može negativno utjecati na njih.
Ako svoje tave skladištite jednu na drugu, između njih stavite papirnati ručnik, papir za pečenje ili čistu kuhinjsku krpu kako biste spriječili grebanje površine.
Nažalost, oštećena neprianjajuća tava ne može se spasiti. Kada se premaz počne ljuštiti, nema povratka - vrijeme je da bacite tavu! Jeftinije tave češće se deformiraju i izgaraju, ali uz pravilnu njegu trebale bi trajati do tri godine.
Kvalitetnije opcije, poput tava s keramičkim slojem, mogu potrajati i do pet godina. Neprianjajuće tave nisu zamišljene kao trajno posuđe poput tava od lijevanog željeza, stoga je najbolje prihvatiti činjenicu da ova vrsta opreme ima ograničen vijek trajanja.