Četiri knjige koje bi bilo šteta propustiti ovog ljeta

Foto: Press

Oh, drago ljeto, veselo, puno mogućnosti, varljivo i opojno, a na kraju pomalo tužno. Ljeto u nama potiče iznimno široku paletu osjećaja. Ushit i sjeta stoje bok uz bok, kao i sloboda i prolaznost. Zašto toliko volimo gledati zalaske Sunca? Doista, kad razmislite, ništa se posebno ne događa – Zemlja i Sunce se pouzdano kreću kao i milijunima godina dosad. No ipak naši osjećaji, ljeti u sumrak, pričaju jednu drugu, tajnovitu priču. Želite li produbiti svoje osjećaje uz pomoć odskočne daske koju nazivamo knjigom, nastavite čitati članak koji će vam ponuditi nove naslove za ljetnu stimulaciju.

Ljeto prekršenih pravila – K. L. Walther

Koliko često kršite pravila – bilo koja, od sitnih prekršaja u prometu do onih koja vam je postavila obitelj odgojem? Možda danas učiniti nešto pomalo zloćkasto, da vam izmami osmijeh? No dobro, evo nas kod knjige zanimljiva naslova i još zanimljivije radnje. Meredith Fox ljetuje na otoku Martha's Vineyard otkad zna za sebe. Ali ovo će biti prvo ljeto ondje otkad je izgubila sestru.

Čeka je vrtlog emocija, tim više što će se cijela šira obitelj okupiti povodom sestričnina vjenčanja. Nažalost, dugogodišnji dečko neočekivano ju je ostavio dva tjedna prije vjenčanja, tako da dolazi bez pratnje. Ali nasreću, imat će savršenu distrakciju – njezina obitelj i ovo će ljeto provesti igrajući igru Ubojice. Među metama joj je i vrlo privlačan kum. Odlučna je – neće se dati smesti i uplesti u još jednu vezu osuđenu na propast. Ali kako tjedni prolaze, ne može si pomoći… On je polako osvaja, a na kocki nije samo igra, nego i njezino srce.

TNT: moć u vama – Claude M. Bristol i Harold Sherman

Ovo bezvremensko i izuzetno nadahnjujuće štivo probudit će vaš entuzijazam i vjeru u vlastite potencijale te naposljetku rasplamsati "to nešto" u vama, onu ogromnu snagu na koju ste možda zaboravili, a koju svatko može razviti i rabiti za najveće dobro.

Knjiga je napisana davne 1954. godine i na zapanjujući se način bavi temama koje su i danas više nego relevantne: psihologijom neimaštine, ekonomskom nestabilnošću, društvenim promjenama i strahovima koji paraliziraju ljude. Autori Claude M. Bristol i Harold Sherman ohrabruju čitatelje na pozitivni stav i pogled na stvarnost, pružajući im praktične alate za osobni rast i ostvarenje osobnih i profesionalnih ciljeva, neovisno o okolnostima u kojima se nalaze.

Brojevi ne lažu – Vaclav Smil

Pomalo varljiv naslov knjige, zar ne? Iz dana u dan se uvjeravamo da je sve, pa tako i brojevi, podložno interpretaciji. To nabolje vidimo prilikom čitanja statističkih istraživanja: ovisno o početnoj postavci, brojevi će se posložiti kako im mi naredimo. Drugim riječima, brojevi su u službi promatrača. Ipak, mudri ljudi poput Vaclava Smila brojeve koriste kako bi se približili realitetu, a ne izvitoperili ga do neprepoznatljivosti. Je li letenje opasno? Koliko teže sve krave na svijetu? A što ljude čini sretnima?

Od naroda i stanovnika Zemlje, preko goriva i hrane koji im daju energiju, do transporta i izuma našega modernog svijeta – i utjecaja svega toga na naš planet – u knjizi Brojevi ne lažu profesor Smil vodi nas na činjeničnu pustolovinu služeći se iznenađujućim statističkim podacima i prosvjetljujućim grafikonima kako bi se suprotstavio uvriježenom mišljenju. Smilova je zadaća učiniti činjenice važnima jer brojevi možda i ne lažu, ali koju istinu prenose?

Zatraži Andreu – Noelle W. Ihli

Ništa i nikud bez dobrog krimića, a ovaj je jedan od boljih novijih ostvarenja jer ima i elemente nadnaravnog. Meghan, Brecia i Skye, mlade, sramežljive i naizgled nepovezane djevojke, postale su lovina naočitog neženje i savršenog gospodina.

Bio je uglađen, pristojan, brižan i ubojit. Oboružan izučenim šarmom, blistavim osmijehom i neobuzdanom mržnjom ukrao je njihovu budućnost. A sad je u pohodu na sljedeću žrtvu. Nakon svoje smrti, tri djevojke postaju duhovi koji se pokušavaju pomiriti s vlastitom smrću. Međutim, iako su mrtve, Meghan, Brecia i Skye izgaraju od želje za osvetom i nitko im se neće ispriječiti na putu do njezina ispunjenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.