Kako su slavni bendovi dobili imena

Foto: Profimedia

EVO nas nazad, a ovog puta ćemo pisati o imenima grupa. 

Pearl Jam

Oko naziva grupe postoji mnogo nejasnoća i mitova koje je lako provjeriti jednim odlaskom na Wikipediju, ali u slučaju Pearl Jama i tamo biste mogli naići na dvije verzije priče oko toga kako su došli do imena. Prema jednoj verziji grupa je nazvana po prabaki Eddieja Veddera - Pearl, a druga tvrdi da je naziv motivirao NBA igrač Mookie Blaylock. 

No sam Vedder jednom je prilikom objasnio: "Ime je referenca na sam biser i prirodni proces kojim biserje nastaje. Uzima otpad i pretvara ga u nešto predivno." 

A četvrto tumačenje ujedno je najproširenije jer "pearl jam" je eufemizam za spermu. Tu verziju nitko nije potvrdio. 

Depeche Mode

Depeche Mode jedan je od najdugovječnijih i najoriginalnijih elektro bendova svih vremena, ali što se imena grupe tiče, njihov potez teško bismo mogli nazvati originalnim. Naime, ime grupe jednostavno su posudili od istoimenog francuskog modnog časopisa. Naziv su izabrali zato što je Martin Gore mislio da naziv u prijevodu znači nešto u stilu "brza moda", ali točan prijevod je više u stilu "modne vijesti". 

KISS

Ono što bi njihovi fanovi i religiozni kritičari željeli vjerovati jest da je naziv grupe skraćenica za Knights In Satan's Service, ali istina je daleko smješnija. Naime, Paul Stanley tvrdi da su ime izabrali jer je "istovremeno zvučalo opasno i seksi". Osim ako u igri nije herpes, ljubljenje nije posebno opasno, ali možda je to Stanleyjev način da kaže da oni "ljube opasno". 

Savage Garden

Kasnih devedesetih ovaj australski pop bend bio je ekstremno popularan i prodao preko 25 milijuna albuma, što je prilično velik uspjeh. 

Što se imena tiče, radi se o citatu iz romana Anne Rice, koja je najpoznatija po svojoj seriji vampirskih romana, od kojih vjerojatno svi znamo za Intervju s vampirom. On nam je dao film i seriju, koju bismo najbolje opisali kao "gay Twilight", a uz to i ime benda iz devedesetih. 

Duran Duran

Za Duran Duran znaju svi, ali manje je poznat film iz kojeg su posudili ime. Filmofili vjerojatno već znaju da se radi o Barbarelli, erotskom SF-u iz šezdesetih u kojem je glumila neuništiva Jane Fonda. No u filmu glumi i Milo O'Shea, koji je utjelovio Duranda-Duranda, od kojeg su posudili ime. 

Motorhead

Motorhead je jedan od najutjecajnijih bendova svih vremena, a Lemmy je svojevremeno izjavio da mu je namjera stvoriti "najprljaviji rock bend na svijetu". Iako fanovi to vjerojatno jako dobro znaju, mi ostali nismo o tome razmišljali. U svakom slučaju, radi se o slengu kojim se opisuje korisnika amfetamina. 

Megadeth

Postoji mit da je Dave Mustaine smislio ime kako bi se u abecedi pojavilo prije Metallice, iz koje su ga najurili. No to nije istina, ali ima veze s Metallicom. Nakon što su ga otpustili iz benda, Mustaine je na povratku kući pronašao novine u kojima je bila riječ "megadeath", koja se odnosila na milijun smrti u procesu uništenja ljudskog roda. To mu se svidjelo i onda je "death" pretvorio u "deth" i ostalo je povijest.  

Led Zeppelin

Fraza "olovni balon" često se koristila kako bi se opisala loša ideja čiju je propast lako predvidjeti. Nešto kao kod nas "drvena peć". Za ime benda navodno je zaslužan Keith Moon, koji je kad su ga pozvali da bude bubnjar u grupi, izjavio da će to proći savršeno kao "olovni cepelin". Paigeu se to toliko svidjelo da je tako nazvao bend, ali "lead" je napisao "led" jer je vjerovao da će ga "glupi Amerikanci pogrešno izgovarati". 

Velvet Underground

Nazivaju ih jednim od najutjecajnijih bendova svih vremena, a ime su pokupili iz knjige o sadomazohizmu koju su slučajno pronašli na njujorškom pločniku. U svakom slučaju, knjiga je opisivala seks scenu šezdesetih u Americi. 

Steely Dan

Od benda čiji je žanr "jazz rock" ne očekujete posebno ludu priču iza imena, ali Steely Dan je definitivno ima. Naime, naziv su posudili iz Golog ručka Williama Burroughsa, a radi se o gigantskom parnom dildu, kojih je postojalo nekoliko, a prvi je svojom vaginom slomila velika njemačka lezbijska prostitutka. Ukratko, opako ime za ne tako opak bend. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.