Primijetili ste ove sitne bube u domu? Dolaze gdje ima vlage, evo kako ih se riješiti

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: I-Vent ventilacijski sustavi 

DOLASKOM jeseni temperature se polako spuštaju, a prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda najavljuju toplu i kišnu sezonu. Zbog ovakvih vremenskih uvjeta, vrijeme uglavnom provodimo unutar doma i u zatvorenim prostorima, često uz rad klima uređaja. Takav način života pogodan je za stvaranje vlage, a ako se na vlagu ne reagira pravovremeno, može doći i do stvaranja plijesni. 

Osim što uzrokuje neugodne mirise i predstavlja opasnost po zdravlje, višak vlage u domovima može privući neželjene nametnike poput srebrne ribice, stručno poznate kao Lepisma saccharina. Riječ je o sitnim bubama koje se skrivaju u tamnim i vlažnim kutovima doma.

Srebrne ribice ovaj su naziv dobile zbog svoje srebrnaste boje. Poznate su po svojoj brzini i sposobnosti da se sakriju na mračnim mjestima, budući da izbjegavaju svjetlost i najaktivnije su noću kada izlaze iz svojih skrovišta. Uglavnom izlaze u potrazi za hranom, a njihova prehrana također može stvarati probleme u domu.

Jedu gotovo sve što im se nađe na putu, uključujući zidne tapete, tkanine, ostatke hrane, pa čak i plijesan. Mnogi zbog toga što jedu plijesan i smatraju da su ove bube korisne, ali istina je da su one znak dubljeg problema s vlagom.

Neželjeni gosti koji štete imovini 

Ako se njihova pojava ignorira i ne poduzmu se adekvatne pravovremene mjere, njihova populacija može brzo narasti, što dodatno povećava rizik od oštećenja imovine i stvaranja nesigurnih uvjeta za stanovanje. Ovi insekti polažu jajašca u tamnim, vlažnim pukotinama, a njihov razvojni ciklus traje od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, ovisno o uvjetima.

Foto: Shutterstock 

S obzirom na to da im vlaga odgovara, a i glavni je njihov uzročnik, ključno je rješavanje tog problema. Postoje brojni načini kako možete stati na kraj vlazi u domu, a jedan od njih je redovito provjetravanje prostora. Otvaranjem prozora nekoliko puta dnevno cirkulirat će svjež zrak i poboljšat će se njegova protočnost. Vlaga se najviše skuplja u prostorijama poput kupaonica i kuhinja pa je posebno važno tu osigurati dobro prozračivanje.

U borbi mogu pomoći i osvježivači zraka, kao i održavanje čistoće. Redovito čišćenje prostora, osobito kutova i teško dostupnih mjesta, može pomoći u uklanjanju ostataka hrane i plijesni, čime se smanjuje izvor hrane za srebrne ribice, ali najsigurnije je trajno, profesionalno rješenje poput ugradnje ventilacijskih sustava.

Trajno, profesionalno rješenje 

Moderni ventilacijski sustavi na tržištu su I-Vent ventilacijski sustavi. Ovaj ventilacijski sustav omogućuje kontinuiranu ventilaciju i kontrolu vlage, što pomaže u sprječavanju stvaranja plijesni i smanjuje pojavu srebrnih ribica. I-Vent ventilacijski sustav je inovativno rješenje koje, osim kontrole vlage, kontinuirano ventilira svjež zrak. 

To ne samo da sprječava stvaranje plijesni i smanjuje vjerojatnost pojave neželjenih nametnika poput srebrnih ribica već ispunjava dom kvalitetnim zrakom, što je važno s obzirom na to da ustajao zrak može dovesti do glavobolja, prehlada i umora. 

Foto: Shutterstock 

Ugradnja I-Vent ventilacijskog sustava je jednostavna i ne zahtijeva velike građevinske radove. Sustav radi tiho i neprimjetno, pružajući vam miran i zdrav dom. Uz to, I-Vent ventilacijski sustav je energetski učinkovit, što znači da nećete primijetiti povećanje troškova energije. Princip rada I-Vent ventilacijskog sustava je taj da uzima svjež zrak izvana, filtrira ga i pročišćava od prašine i alergena, a zatim ga uvodi nazad u prostoriju istovremeno istiskujući ustajali, vlažni zrak i predstavlja trajno rješenje protiv vlage i plijesni. 

Plijesan je teško ukloniti  

Iako je internet pun savjeta kako se riješiti vlage i plijesni, svi ti savjeti uglavnom su privremeni i rezultiraju time da se plijesan ponovno vraća u domove. To je tako zbog činjenice da je teško ukloniti sve pore plijesni, pa se ona lako razmnoži ponovno, a teško ju je uočiti. Postoji više od stotinu vrsta ove gljivice, a mogu se pojaviti u raznim bojama i oblicima, iako su uglavnom zelenkaste, pa čak i narančaste. 

Najopasnija je takozvana crna plijesan, koja donosi ozbiljne respiratorne probleme, oštećenje zidova, umor i opasnost po opće zdravlje. Plijesan može brzo rasti na temperaturama između 20 i 30 stupnjeva Celzija, što su tipični uvjeti u mnogim domovima tijekom jesenskih i zimskih mjeseci. 

Foto: Shutterstock 

Može se širiti mikroskopskim sporama koje lebde u zraku i lako se hvataju za različite površine, poput drvenih podova, zidova i namještaja. Što je dulje ostavljena bez kontrole, može oštetiti strukturu doma i smanjiti njegovu vrijednost.

Sponzorirani sadržaj donose Index i I-Vent ventilacijski sustavi u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.