Puno je stvari koje čovjek u životu mora vidjeti. Jedna je svakako Coldplay

Foto; Index

U VRIJEME u kojem su u glazbenoj industriji sama glazba i poruka koju šalje postali najmanje važni, a prioritet je uglavnom vizualni doživljaj i dojam na svim nivoima, jako je malo bendova koji su u stanju uživo pružiti nešto više od samog scenskog spektakla.

U tu kategoriju spada Coldplay koji je, što zbog svoje kvalitete, što zbog nedostatka konkurencije (OK, Rolling Stones), izrastao u najveći svjetski bend. Kad u studenom završi u Aucklandu, turneja Music Of The Spheres bit će turneja s najvećom zaradom u povijesti rock glazbe (oko 950 milijuna dolara), a na ukupnoj ljestvici ispred nje je jedino Taylor Swift, čija turneja Eras je prva u povijesti glazbe koja je prešla milijardu dolara zarade.

Vrhunac velike karijere

Nevezano za brojke, Coldplay je na ovoj turneji trebalo vidjeti jer je ona sigurno vrhunac ovog četverca iz Londona, koji je od nekakvog indie rock benda došao do statusa svjetske atrakcije. A oni koji su ih imali prilike vidjeti uživo, taj koncert nikad neće zaboraviti.

Da se razumijemo, nisam neki hardcore fan Coldplaya. Uvijek su mi bili dragi, posebno zbog prva dva albuma koje nikad nisu nadmašili, i to je to. U životu sam pogledao između 50-ak velikih koncerata, među kojima 5-6 puta Springsteena, isto toliko puta Iron Maiden, pa Metallicu, Rammstein, U2, uživo grozni RHCP, AC/DC, čak i Beach Boyse i da ne nabrajam dalje.

Za Springsteena sam emotivno dosta vezan, pa mi te koncerte ništa ne može nadmašiti, ali Coldplayev koncert u četvrtak u Beču svrstat ću u sami vrh onoga što sam imao prilike uživo vidjeti. Coldplay je audiovizualni spektakl, koji želim u životu svakome tko voli takvu glazbu.

Coldplay izgleda kao da se sjajno zabavlja, pa čak i ako odrađuje koncert

Veliki bendovi većinu velikih koncerata na velikim turnejama odrađuju. Nije to ništa čudno niti neobično, ali je poražavajuće kad se na njima to vidi. Iako su na turneji već dvije i pol godine, Chris Martin, Jonny Buckland, Guy Berryman i sjajni Will Champion izgledaju kao da se jako dobro zabavljaju, pa čak i ako to glume, strašno su uvjerljivi.

Chris Martin danas je jedan od najvažnijih i najboljih frontmena na svijetu, koji 60.000 ljudi i njihove svjetleće narukvice drži na koncu kao marionete i radi s njima, odnosno nama, što hoće. Stišat će čitav stadion tijekom Paradise i nagovoriti ljude da šapuću "Para-para-paradise" i onda da svi zaurlaju "woooo-ooo-oooo".

Na The Scientistu će svi savršeno pjevati refren, a na A Sky Full Of Stars će taman pred vrhunac refrena zaustaviti bend i zamoliti sve da barem jednom na koncertu, barem jednom, stave mobitele u džepove i koncert gledaju i upijaju svojim očima, a ne gledajući kroz ekran.

To je, naravno, dogovoreno unaprijed, ali izvedeno je besprijekorno i bilo bi mi drago da ostane u pamćenju hrpi klinaca koji su s roditeljima bili na Ernst Happel Stadionu. Oni su prije i poslije savršeni Coldplayev koncert gledali kroz ekrane mobitela, snimajući videe koje nikad neće pogledati umjesto da uživaju u trenutku, kakvih neće imati puno u životu.

Svijetu nedostaje poruka koje Martin širi

A život i uživanje u njemu i ljudima oko sebe na ovom zajebanom planetu poruka je čitave Coldplayeve turneje. Nekome će to zvučati sladunjavo, populistički ili izlizano, ali u vremenu u kojem se samo priča o boleštinama, sukobima, podjelama i ratovima svima nam trebaju Coldplay i poruke o ljepoti života i ljubavi.

Da, nije moglo bez Taylor Swift, čiji koncerti u Beču su prije par tjedana otkazani zbog terorističke prijetnje. Nakon savršeno odsviranog Scientista, Chris Martin pozdravio je sve "Swiftiese" i uglas s publikom (onima koji su znali tekst) zapjevao njezinu Shake It Off. Pričalo se da bi TS mogla čak biti i gošća Coldplaya u Beču, ali na pozornici se ipak nije pojavila.

Coldplay kroz dva sata briljantno produciranog performansa sjajno plovi između starih i novih hitova sa zadnjih albuma Music of the Spheres i Moon Music, a posebna priča je način na koji je publika uključena u spektakl.

Narukvice na koncertima Coldplaya (i brojnih drugih bendova) nisu ništa novo, ali ovdje je to ipak na puno višoj razini. More svjetlećih narukvica čitavom doživljaju daje drukčiju dimenziju jer se čovjek stvarno osjeća kao da je dio benda. A dio benda bila je i 16-godišnja Kolumbijka, koju je Martin izvukao iz publike, posjeo je kraj sebe i s njom sam, na klaviru, otpjevao Don't Panic.

Impresivna produkcija

Bio je to početak kratkog seta od tri pjesme s početka karijere, a God Put A Smile Upon Your Face i Yellow svakako su jedne od najboljih koje je Coldplay ikad snimio. Trenutak kad sve narukvice požute i krene intro u Yellow je stvarno za pamćenje.

 

Za to vrijeme po stadionu kruže ogromne lopte koje svi napucavaju, narukvice sinkronizirano svijetle u ritmu glazbe, a tu i iscrtaju srca, krila ili poruku "Believe in love", koju smo narukvicama ispisali na tribinama na kraju koncerta.

Ono za što ne morate biti preveliki fan Coldplaya da biste osjetili je "feel good" moment koncerta koji traje čitava dva sata. Jednostavno se osjećate dobro, osmijeh je stalno na licu, a to je, složit ćete se, najbolji dokaz da je koncert fantastičan. A to ne može puno bendova.

Sve skupa završava s vrlo emotivnom Fix You nakon koje je, ako mene pitate, koncert komotno mogao završiti, ali ga Coldplay zatvara s Good Feelings i "feelslikeiamfallinginlove", veselijim pjesmama sa zadnja dva albuma da nitko doma ne ode uplakan, nego pun energije i dobre volje.

Coldplay je odavno izašao iz okvira cendravog i mlitavog benda

Nekome je Coldplay možda "cendrav" i "mlitav" bend, ali je on odavno izašao iz tih okvira i ako ga imate priliku pogledati, nemojte je propustiti. Još ćete se osjećati dobro jer Coldplay za svaku prodanu ulaznicu zasadi jedno stablo u svijetu.

Da, karte su skupe, osobito u preprodaji, ako ih niste uspjeli kupiti u regularnoj prodaji, a teško ćete jer se stadioni rasprodaju za par sati. Para će uvijek nekako biti, ali trenutaka koje ćete pamtiti čitav život ipak puno manje.

Za njih, na kraju priče, ipak svi živimo, a Coldplay će vas fantastično podsjetiti koliko su važni.

Coldplay, 22. kolovoza 2024., Beč:

Higher Power

Adventure of a Lifetime

Paradise

The Scientist

Shake It Off (Taylor Swift cover)

Viva la Vida

Hymn for the Weekend

Don't Panic

God Put a Smile Upon Your Face

Yellow

Human Heart

People of the Pride

Clocks

Infinity Sign

Something Just Like This

My Universe

A Sky Full of Stars

Sparks

The Jumbotron Song

Fix You

GOOD FEELiNGS

feelslikeimfallinginlove

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.