Šarlah: Dječja bolest praćena grloboljom, osipom i vrućicom

Foto: Shutterstock

ŠARLAH je dječja bolest koja se prenosi izravnim i kapljičnim putem i najčešća je u dobi od četiri do osam godina. Nekada je uzrokovala velike probleme te znala imati tragične ishode, ali pronalaskom antibiotika relativno se lako liječi.

Šarlah uzrokuje bakterije beta-hemolitički streptokok skupine A. Infekciju prate grlobolja, glavobolja, povraćanje, groznica i visoka temperatura. Bakterija proizvodi i toksine zbog kojih se javljaju crveni osip i crvenilo lica. Inkubacija traje od dva do tri dana.

Bolest se rijetko javlja kod djece mlađe od dvije godine i odraslih osoba, a djeca koja ga jednom prebole razvijaju doživotna zaštitna antitijela.

Razvoj bolesti

Najprije se javlja jaka bol u grlu, bez ostalih simptoma prehlade i gripe kao što su kihanje, kašljanje ili curenje iz nosa. Osip se najčešće javlja u prva dva dana bolesti i traje najviše tjedan dana. Obično se najprije javlja oko vrata, ispod ruku i na preponama, a zatim se širi. Svijetlocrvene je boje sa sitnim kvržicama pa koža izgleda hrapavo. Koža se u roku deset dana počne ljuštiti, kao nakon opeklina od Sunca. Jezik je na početku bolesti bijelo obložen, a zatim postaje malinast.

Liječenje

Šarlah se danas uspješno liječi antibioticima pa se, pri pojavi prvih simptoma, odmah treba otići liječniku jer oni sprečavaju pojavu mogućih komplikacija i širenje na ostale članove obitelji.

Komplikacije u slučaju neliječenja obično su infekcija uha, sinusitis, upala bubrega i reumatska groznica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.