Je li u redu dodirivati trbuh trudnice? Evo što misle stručnjakinje za bonton i mame

Foto: Shutterstock

Za većinu žena, trudnički trbuščić svakako nije nešto što treba skrivati, ali to nikako ne znači da ga stranci mogu dodirivati kad požele. Gotovo svaka buduća majka našla se u situaciji gdje joj je netko pokušao pogladiti trbuh. Je li to društveno prihvatljiva gesta ili njome prelazimo granicu?

Stručnjakinja za bonton, Jamila Musayeva, smatra da je dodirivanje ženskog trbuha bez njezina poziva ili dopuštenja "apsolutno neprihvatljivo".

"Dodirivanje ženskog trbuha je zadiranje u njezin intimni prostor. To je dopušteno samo partneru, braći, sestrama, roditeljima ili osobama koje smatramo bliskima. Dodirivanje poznanika ili kolege nije prihvatljivo, a kamoli stranca", rekla je za Fox News Digital.

Musayeva ističe da se stavovi o dodirivanju trbuha mogu razlikovati ovisno o vjerskim, kulturnim i osobnim preferencijama.

"Trebamo biti svjesni ovih čimbenika, ali se koristiti zdravim razumom da bismo shvatili kada je to prikladno učiniti", napomenula je.

"U većini slučajeva, dodirivanje trbuha smatra se nametljivim"

Za trudnice koje ne žele tuđe ruke na trbuhu, Musayeva je preporučila korištenje verbalnih i neverbalnih znakova kako bi spriječile neželjene dodire.

"Verbalnom komunikacijom dajte osobi do znanja da ne volite da vam netko dodiruje trbuh. Budite afirmativni u svom tonu, ali dodajte osmijeh. Moguće je da osoba dolazi iz druge kulture u kojoj je dodirivanje za pozdrav i naklonost prihvatljivo. Također, možete staviti ruke preko trbuha i, ako ga netko namjerava dotaknuti, neka njegova ruka dodirne vašu ruku umjesto trbuha", savjetuje.

I Michelle McMullen tvrdi da je potrebna diskrecija kada je u pitanju dodirivanje trudničkih trbuščića.

"Kao simbol nade, trudnički trbuh može se činiti neodoljivim, ali morate odoljeti i ne dodirivati ga. Emocije koje nosi trudnoća mogu biti komplicirane za majku te će često biti ranjiva i zaštitnički nastrojena. U većini slučajeva, dodirivanje trbuha smatra se nametljivim", poručuje ova stručnjakinja za bonton.

Što kažu majke?

Megan Elizabeth Guist iz države Ohio kaže da se tijekom trudnoće, prije devet godina, vrlo zaštitnički ponašala prema svom trbuhu.

"Imala sam nekoliko pobačaja. Rečeno mi je da neću imati djecu, a onda sam ostala trudna s našim čudom. Voljela sam dodirivati svoj trbuh i razgovarati s bebom, ali nisam htjela da to radi bilo tko izvan naše obitelji ili bližeg kruga. Mislim da ljudi prečesto zadiru u osobni prostor trudnice", pojasnila je.

Da je netko tražio dopuštenje da dodirne njezin trudnički trbuh, rekla je da bi to najvjerojatnije dopustila.

Karen James-Hall imala je drugačiji stav kada je prije 39 godina bila trudna s kćeri.

"Svidjelo mi se to. Imala sam osjećaj da je svaka osoba koja mi je dodirnula trbuh upoznala moju bebu. Vjerujem da se zbog toga osjećala toliko voljenom od prvog dana", zaključila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.