Ovih osam pozitivnih fraza bi roditelji češće trebali govoriti djeci

Foto: Shutterstock

RODITELJI imaju ključnu ulogu u izgradnji samopouzdanja djece i odgajanju djece u pravom smjeru. Iako svoju brigu pokazuju djelima, roditelji ponekad zaboravljaju na utjecaj riječi na osobu. Riječi ohrabrenja, potvrde i "obični" iskazi ljubavi igraju važnu ulogu u djetetovom emocionalnom i psihičkom razvoju.

U nastavku izdvajamo neke od najčešćih riječi koje roditelji misle, ali ne kažu svojoj djeci, a stvarno bi to trebali činiti češće. 

"Volim te bez obzira na sve"

Djeca najbolje napreduju uz ljubav i sigurnost. Djeca koja redovito slušaju afirmacije bezuvjetne ljubavi pokazuju veće samopoštovanje i bolju emocionalnu regulaciju, prenosi The Times of India. Roditelji trebaju djeci dati do znanja da su voljena, bez obzira na njihove uspjehe ili neuspjehe, stvarajući time osjećaj sigurnosti i pripadnosti.

"Ovdje si siguran/a"

Ona djeca koja se osjećaju sigurno kod kuće i u svojoj okolini, vjerojatnije će razviti zdravo emocionalno ponašanje i socijalne vještine. Djeca ponekad nisu sigurna mogu li u svom domu otvoreno razgovarati o svemu što ih muči, stoga bi im roditelji trebali dati do znanja da se nalaze u sigurnom prostoru koji im omogućuje sve što žele.

"Vjerujem u tebe

Mnoga djeca traže odobravanje svojih roditelja, stoga pokazivanje vjere u njihove sposobnosti i potencijal može imati velik utjecaj na njihovo samopouzdanje. Djeca koja smatraju da roditelji vjeruju u njihove sposobnosti lakše će se suočiti s izazovima i ustrajati u poteškoćama. Povjerenje roditelja u djecu predstavlja temelj za razvoj načina razmišljanja o rastu, kada djeca na trud gledaju kao na jedini put do uspjeha.

"U redu je činiti greške"

Djeca koja razumiju da su greške prilika i lekcija za učenje, vjerojatnije će više riskirati i istraživati nove ideje bez prevelikog straha od neuspjeha, prenosi The Times of India. Roditelji bi djeci trebali reći da je normalno činiti pogreške te da će ih to potaknuti da u budućnosti promisle i više ih ne učine. 

"Hvala ti što si takav/va kakav jesti"

Cijenjenje djece zbog onoga što jesu, a ne samo zbog njihovih postignuća, pomaže im da razviju snažan osjećaj samopoštovanja. Izražavanje zahvalnosti za njihovu individualnost potiče pozitivnu sliku o sebi i poštovanje prema drugima. Također, uči ih da i oni trebaju ljude oko sebe cijeniti zbog njihovih osobnosti, a ne isključivo na temelju njihovih uspjeha ili neuspjeha. 

"Što misliš o ovome?"

Djeca od kojih roditelji redovito traže doprinos i mišljenje pokazuju bolje vještine rješavanja problema i sveukupno bolje rezultate. Uvođenje takve prakse, u kojoj se od djece traži njihovo mišljenje, potiče razvoj kritičkog razmišljanja te im pomaže da se osjećaju poštovano i kao da netko cijeni njihovo mišljenje.

"Sposoban/na si"

Kako prenosi The Times of India, vjerojatnije je da će se djeca koja dobiju pozitivnu podršku o svojim sposobnostima uključiti u izazovnije zadatke i pokazati ustrajnost. Kada im roditelji, ali i okolina, pomažu vjerovati u vlastiti potencijal, oni će automatski više vjerovati u sebe i biti spremniji istaknuti se.

"Ponosim se tobom"

Djeca čiji roditelji često izražavaju ponos na njihov račun i ohrabruju ih da budu onakvi kakvi jesu, imaju veće šanse razviti samopouzdanje i pozitivan pogled na život. Važno je da roditelji cijene i slave trud svoje djece kako bi oni uvijek nastojali biti još bolji.

Pročitajte više