Briljantan vojni potez pretvara se u zamku za Ukrajince? "Sprema se novi Bahmut"

Foto: EPA

Dva tjedna nakon iznenadnog upada ukrajinskih vojnika u Rusiju snage Kremlja usporile su njihovo napredovanje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je odlučan odgovor na prvu invaziju na ruski teritorij nakon Drugog svjetskog rata. No do sada je odgovor bio usmjeren na obuzdavanje upada, a ne na potiskivanje Ukrajinaca s ruskog teritorija, pa se postavlja pitanje - što je iscrpljena ruska vojska spremna riskirati kako bi protjerala Ukrajince, ili još važnije - je li to sposobna učiniti?

Nepredviđena invazija na Kursk razotkrila je obavještajni kaos u ruskoj vojsci, kao i nedostatak rezervi. Brzi dobici Ukrajine također su preokrenuli globalnu percepciju tijeka rata - dok se prije par mjeseci činilo da Rusi polako, ali nezaustavljivo marširaju prema pobjedi, sada su se stvari promijenile.

Ali iz ruske perspektive kijevski je upad također stvorio priliku za Kremlj da ubrza iscrpljivanje ukrajinskih snaga, koje su već uvelike oslabljene, postigne uspjehe na drugim područjima fronte i pretvori kratkoročnu političku pobjedu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u strateški poraz, barem prema mišljenju ruskih vojnih analitičara.

Briljantan vojni potez pretvara se u zamku?

Nakon što je isprva opisana kao briljantan vojni potez, operacija Kursk mogla bi na kraju postati zamka za ukrajinsku vojsku, piše New York Times.

"Invazija na Kursk samo je proširila i produžila rat iscrpljivanja, u kojem Rusija uživa prednost u resursima", rekao je Vasilij Kašin, politolog na moskovskoj državnoj Visokoj školi ekonomije, za New York Times.

Bitka u ruskim graničnim regijama tek je u početnim fazama, a Ukrajina bi mogla angažirati dodatne rezerve ili izvesti još jedan neočekivani napad koji bi mogao označiti preokret u ratu. Kako su ukrajinske snage napredovale, videozapisi skupina ruskih ročnika i graničara koji se predaju šokirali su mnoge u Rusiji, uzdrmavši Putinov narativ da se rat u Ukrajini vodi daleko od ruskih granica i da ga vode dobro plaćeni, odlučni dobrovoljci.

"Invazija na Kursk svakako je udarac za reputaciju Kremlja", napisala je Tatjana Stanovaja, ruska politologinja, na X-u. "Ali malo je vjerojatno da će potaknuti značajan porast društvenog ili političkog nezadovoljstva među stanovništvom te da će dovesti do pobune elite", dodala je.

Analitičari kažu da ruski generali sad imaju dvije opcije - pokušati okupiti nove snage da slome ukrajinsko napredovanje u Kursku ili iskoristiti prednost u zrakoplovstvu i topništvu kako bi ih postupno natjerali u povlačenje.

Čak su i pristaše rata u Rusiji priznali da je ukrajinski napad zatekao ruske snage nespremne. Nakon tjedan dana borbi Ukrajina je tvrdila da kontrolira gotovo 1000 četvornih kilometara ruskog teritorija i da je zarobila stotine vojnika.

Usporava napredovanje Ukrajine, Rusi pojačavaju ofenzivu u Donjecku

Međutim, kako je Rusija dovlačila pojačanja, tempo napredovanja značajno je pao u drugom tjednu. Većina vojnih analitičara vjeruje da Ukrajina više ne prijeti nikakvim strateškim ciljevima, poput nuklearne elektrane Kursk ili glavnog grada pokrajine.

Nakon što je stabiliziralo frontu u Kursku, rusko zapovjedništvo stvara nove udarne snage za konačnu protuofenzivu kojom će istjerati Ukrajince, tvrde ruski analitičari.

Nijedna od ruskih jedinica koje se trenutno bore u Kursku nije došla iz regije Donjeck na istoku Ukrajine, gdje Rusija trenutno vrši ofenzivu. Od upada u Kursku ruske snage samo su ubrzale svoje napredovanje prema strateškom uporištu Pokrovsku. Posljednjih dana također su postigle uspjehe u drugim područjima istočne Ukrajine, gdje su se vodile najbrutalnije bitke u ratu.

Ukrajinska vlada je rekla da je premjestila neke jedinice s prve linije bojišnice kako bi podržala prodor u Kursk, što je možda pomoglo Rusima da ubrzaju ofenzivu.

Sprema se novi Bahmut

Dužnosnici u Pokrovsku kažu da evakuiraju stanovništvo. "Ruske snage kreću se prema periferiji Pokrovska. Vidimo - to nije nikakva tajna", rekla je Katerina Janžula, šefica odnosa s javnošću u vojnoj upravi Pokrovska, te dodala da je sudbina grada neizvjesna. 

"Možda će se situacija tamo nekako promijeniti - nadamo se da će se neprijatelj zaustaviti negdje na prilazima Pokrovsku, da će ga naše trupe odbiti", dodala je.

Zapovjednik ukrajinskih snaga Oleksandr Sirski potvrdio je da se oko Pokrovska vode "teške borbe". Ukrajinski generalštab objavio je na Facebooku da su ruske snage u posljednja 24 sata 45 puta pokušale napasti njihove položaje.

Karte pokazuju da se ruske snage približavaju selima Hrodivka, Krasni Jar i Novohrodivka, istočno od Pokrovska - što bi moglo značiti da je ruski proboj neizbježan, kažu analitičari.

Gradske vlasti pozivaju stanovnike da napuste područje. Od populacije oko 86.000 prije ruske invazije ostalo je oko 53.000 ljudi, a do 500 ljudi odlazi svaki dan, rekla je Janžula. Ako Pokrovsk padne, bit će to najveći grad koji su Rusi zauzeli još od Bahmuta.

Gubitak Pokrovska, logističkog čvorišta na raskrižju dviju glavnih cesta u istočnoj Ukrajini, otvorio bi vrata daljnjem napredovanju Rusije u važnoj istočnoj regiji, koja je već dugo u fokusu ofenzivnih napora ruske armije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.