Dodik stalno zazivao raspad BiH, a nakon posjeta šefa CIA-e Sarajevu promijenio priču

Foto: EPA

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik ustvrdio je kako vlasti Republike Srpske nikada nisu dovodile u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet BiH, a to je učinio samo dan nakon što je tu zemlju nenajavljeno posjetio direktor američke CIA-e William Burns.

Burns se u Sarajevu jučer sastao sa svih troje članova Predsjedništva BiH iako je u njemu i Željka Cvijanović, koja je pod američkim sankcijama.

Potom je imao susret s direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Almirom Džuvom, kao i ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem.

Dodik na X-u iskazao poštovanje šefu CIA-e

Ostale dužnosnike u BiH, pa tako i Dodika, direktor CIA-e je zaobišao, no aktualni predsjednik RS-a danas je komentirao Burnsov posjet objavom na društvenoj mreži X i pritom naveo kako je to bio značajan događaj jer je borba protiv terorizma zajednička obveza cijelog slobodnog svijeta.

Uz to što je iskazao poštovanje direktoru CIA-e, Dodik je napisao kako je RS toj borbi posvećen i da pozdravlja svaku vrstu suradnje.

"U RS-u ne dovodimo u pitanje opstanak BiH"

Potom je dodao kako u RS-u ne dovode u pitanje opstanak BiH, iako je to i osobno ranije opetovano činio, predviđajući raspad te zemlje i uspostavu neovisnog RS-a, odnosno njeno odcjepljenje.

"Republika Srpska nikada nije sporila suverenitet i teritorijalni integritet BiH shodno Dejtonskom sporazumu i secesija nikada nije bila naša politika. Ali Republika Srpska ima pravo na političku borbu za svoj status, shodno slovu Dejtonskog sporazuma", kaže sada Dodik.

"BiH je zajednica dva ravnopravna entiteta i tri konstruktivna naroda"

Dodao je konstataciju kako je BiH zajednica dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda pa stoga, kako navodi, "ohrabruje stav Burnsa da odgovornost za funkcioniranje zemlje leži na svim etničkim zajednicama".

Željka Cvijanović, koja je jedina od srpskih dužnosnika sudjelovala u razgovoru s direktorom CIA-e, o tom sastanku nije ništa rekla, no pretpostavlja se da je o njemu izvijestila svog stranačkog šefa Dodika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.