HEP će svima instalirati pametna brojila za struju, kupit će ih za 87 milijuna eura

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvatska elektroprivreda pod vodstvom Vice Oršulića u kolovozu je raspisala veliki natječaj za novu nabavu pametnih brojila, odnosno, kako se to formalno naziva, napredne mjerne infrastrukture, koji je procijenjen na 86.5 milijuna eura, što se sufinancira europskim novcem u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), javlja Forbes Hrvatska.

Nova brojila će omogućiti daljinsko očitavanje potrošnje električne energije, a okvirne sporazume s odabranim ponuditeljem u otvorenom postupku nabave tih brojila (ili strujomjera, kako ih nazivaju u natječaju) će na razdoblje od 18 mjeseci potpisati HEP-ODS.

Natječaj se provodi za četiri grupe distribucijskih područja, a jedan gospodarski subjekt može dostaviti ponudu za sve grupe, kako stoji u dokumentaciji o nabavi u Elektroničkom oglasniku javne nabave. Ukupno HEP-ODS ima 21 distribucijsko područje te u distribucijskoj mreži oko 2.48 milijuna obračunskih mjernih mjesta.

Za korisnike ugradnja novih brojila bez troškova

"Korisnici neće imati nikakvih troškova u vezi s ugradnjom i korištenjem naprednih brojila", odgovorili su iz HEP-a na pitanje Forbesa Hrvatska. Napominju također da je ovaj natječaj nastavak aktivnosti HEP-ODS-a na uvođenju naprednih brojila, a cilj je da njima opreme sva mjerna mjesta u Hrvatskoj do kraja 2029. godine.   

Podsjetimo da je u prethodnoj HEP-ovoj nabavi pametnih brojila, dok je tu državnu kompaniju vodio Frane Barbarić, bilo kontroverzi i žalbi. Mogućim nepravilnostima u natječajnom postupku se bavio i Europski ured za borbu protiv prevara (OLAF) koji je, međutim, u travnju ove godine obustavio istragu za nabavu sufinanciranu iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kako su objavili mediji. 

Još koju godinu ranije je portal bezcenzure.hr pisao, pozivajući se na podatke iz javnih nabava, da je HEP-ODS plaćao brojila izrazito više od onih koja su se nabavljala u distribucijskim tvrtkama u ostatku Europe te da su samo dva proizvođača, Iskraemeco i Landis+Gyr, uspjela plasirati svoje proizvode. O tome su pak prošle godine usred "plinske afere" govorili i predstavnici Mosta.

Što o pametnim brojilima kažu u HEP-u? Osim daljinskog očitanja potrošnje, ona donose i druga poboljšanja korisnicima, a HEP-ODS očekuje da će modernizacija dovesti do smanjenja operativnih troškova elektroenergetske mreže.

"Ovaj sustav omogućit će izdavanje računa na temelju stvarne mjesečne potrošnje, što donosi veću transparentnost i točnost u obračunu potrošnje. Osim toga, građani će imati pristup detaljnijim informacijama o svojoj potrošnji, što im može pomoći u boljem upravljanju energijom", odgovaraju iz HEP-a. 

U tehničkim specifikacijama samog natječaja stoji da u naprednu mjernu infrastrukturu spadaju napredna brojila te PLC koncentratori podataka (ugrađuju se u transformacijske stanice), a uz sve ranije navedeno, oni omogućavaju "razvoj novih usluga, precizniji izračun gubitaka te lociranje područja s povećanim gubicima energije". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.