Strani radnik sa snimke u Zagrebu: 10 dana nas maltretiraju, vrijeđali su nas

Screenshot: RTL

Strani radnici iz Indije koji su sudjelovali u incidentu s maloljetnicima na zagrebačkom Jarunu govorili su za RTL. Snimka incidenta širi se društvenim mrežama, a policija ju analizira. 

Danas je već za RTL o snimci govorio pomoćnik načelnika za javni red i sigurnost u Zagrebu Tomislav Krtinić. Rekao je da se stvorila kriva percepcija u javnosti te da radnici nisu napali tinejdžere. 

"Vrijeđali su nas, izgovarali ružne riječi. Pokušali smo pozvati policiju što je prije moguće, ali su pobjegli", kaže jedan od Indijaca za RTL.

"Nismo im htjeli nauditi, već ih zadržati. Oni bacaju kamenje na naš stan"

Jednog su mladića uspjeli uhvatiti. "Nismo htjeli nauditi nikome, samo ih zadržati do dolaska policije. Oni žive u blizini. Bacali su kamenje na naš stan", kaže napadnuti Indijac.

Jedan od njih napominje da napadače znaju od prije. "Posljednjih 10 dana im stvaraju probleme, a našeg prijatelja su napali. Uhićenog mladića su ipak pustili, a policija, koja je stigla za pola sata, sastavila je zapisnik."

"Policijska uprava zagrebačka upoznata je s događajem. Kriminalističko istraživanje i utvrđivanje činjenica je u tijeku, a više će informacija biti objavljeno na kraju istrage", kazali su iz zagrebačke policije.

Ne osjećaju se sigurno

U Zagrebu je samo prošlog tjedna zabilježeno šest napada na strane radnike. U tim napadima je jedan Indijac teško ozlijeđen. Na pitanje osjećaju li se sigurno jedan Indijac odgovara: "Da budem iskren, nakon svih ovih incidenata, svi smo u šoku."

Nevladine udruge i sindikati upozoravaju da Hrvatska ne upravlja migracijama. "Puno država, poput Njemačke, ima urede dobrodošlice, država se brine da su radnici koji dolaze upoznati s kulturnim obrascima, ali i da je domicilno stanovništvo prilagođeno", govori Sunčica Brnardić iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

U Hrvatskoj trenutno radi i živi više od 100.000 stranih radnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.