Kad igra postane profesija: "Mi smo najdugovječnije esport natjecanje u regiji"

Foto: A1 Hrvatska/PR

Sadržaj nastao u suradnji s: A1 Hrvatska 

PROFESIONALNIM igranjem videoigara može se zaraditi i do 40 milijuna američkih dolara. Toliki je bio iznos nagradnog fonda 2023. godine na festivalu Gamers8, koji se održao u Saudijskoj Arabiji. Riječ je o jednom od brojnih esport natjecanja, no ovo natjecanje jedno je od najvećih. 

Esport je skraćenica za elektronički sport. Prema dostupnim službenim esport statistikama, uzlet je doživio relativno nedavne 2020. godine. Najčešće se na turnirima natječu gameri iz cijelog svijeta u različitim disciplinama i igrama. Visok interes sponzora, ali i publike širom svijeta učinio je esport pozornicu jednom od najpoželjnijih kod svakoga tko želi postati profesionalni gamer. 

Foto: Freepik

Postoji više od 10 svjetski poznatih esports natjecanja, a neke od popularnijih igara su Counter-Strike, FIFA te League of Legends. Neki turniri održavaju se online, širom svijeta, dok se drugi održavaju na specifičnim lokacijama, točnije u arenama gradova. Posljednje statistike esporta pokazuju da natjecanja imaju više od 400 milijuna fanova na globalnoj razini. 

Potencijal prepoznat i u Hrvatskoj 

Esport je popularan i u Hrvatskoj, a zbog potencijala koji nudi gaming industrija, hrvatska Vlada odlučila je uložiti 26 milijuna eura u izgradnju Esport kampusa u Novskoj, nedaleko od Zagreba. Otvorenje je planirano 2027. godine. 

Kampus bi trebao imati arene od oko 4000 sjedećih mjesta za publiku, što bi ga učinilo najvećim objektom namijenjenim za gaming u Hrvatskoj. 

Hrvatska ima 293 profesionalna esport igrača. Da vlada velik interes za gaming i u Hrvatskoj, prepoznali su i u A1 Hrvatska te 2017. godine pokrenuli platformu A1 Adria League putem koje se domaći gameri mogu iskazati na ozbiljnoj, profesionalnoj razini. 

"U priču smo krenuli s dva cilja"

U A1 Adria League domaći se gameri natječu u igrama poput League of Legendsa, Counter-Strikea te drugih popularnih naslova. Diana Svalina viša je specijalistica za marketinške komunikacije i evente te jedna od glavnih i odgovornih osoba za gaming unutar A1 Hrvatska. Istaknula je kako je platforma imala dva jasna cilja. 

Diana Svalina 
Foto: A1 Hrvatska/PR 

"Promijeniti percepciju javnosti o društvenom i gospodarskom potencijalu industrije videoigara te isticati važnost odgovornog online ponašanja i upotrebe tehnologije. Od samog smo početka gaming i esport zaljubljenike sustavno educirali o opasnostima i rizicima s kojima se igrajući i surfajući mogu suočiti", prisjetila se Svalina nastanka A1 Adria League. Kaže, ponosna je na činjenicu da je A1 Adria League potaknula domaće gamere i razvoj gaming industrije koja je u Hrvatskoj tada još bila u povojima. Danas je ipak riječ o ozbiljnoj industriji koja ostvaruje visoke prihode. 

Danas je A1 Adria League jedno od najvećih i najdugovječnijih regionalnih gaming natjecanja, a Diana Svalina tvrdi da se stalno treba prilagođavati trendovima. 

"Naša posvećenost vidljiva je u cjelovitom pristupu gamingu kroz cjelogodišnje aktivnosti. Dakle, ne radi se o isključivoj koncentraciji na uspješno odrađivanje parcijalnih projekata, već na sustavno nadopunjavanje brojnih inicijativa koji zajednički dijele ciljeve postavljene na samome početku: edukacija i promjena percepcije o industriji te razvoj iste", pojasnila je viziju Diana Svalina. 

Zajednička suradnja je ključna 

O tome koliku važnost edukacija o gamingu ima rekao je i Aleksandar Gavrilović, glavni tajnik Klastera hrvatskih proizvođača videoigara.

"Osim samih igara, A1 Adria League organizira i edukacije o odgovornom ponašanju. Uskoro je na redu i edukacija usmjerena na to kako proizvođači igara mogu utjecati na sigurno igranje", pojasnio je Gavrilović. Dodao je da developeri videoigara uvelike mogu utjecati na sigurnost u igri. 

Aleksandar Gavrilović 
Foto: Privatna arhiva 

"U Hrvatskoj imamo igre koje imaju nekoliko milijuna igrača i to su uglavnom online igre. To su primjerice Scum ili Escape simulator. Kad imaš tako velike naslove, to znači da imaš i velike prihode. Pitanje je koliko si ti kao developer spreman uložiti u sigurnost same igre, što bi značilo da zaposliš community managera da rukovodi igrom. Osim dobre volje, važno je pitanje znaš li uopće kako sve dobar community manager može doprinijeti za sigurnost online zajednice?", dodatno je pojasnio Aleksandar Gavrilović. 

Community manager osoba je zadužena za održavanje reda u određenoj gaming zajednici. Njegova zadaća je uklanjati one igrače koji krše pravila ili drugim igračima ometaju pravednu i ugodnu igru u određenoj gaming zajednici. 

Iz perspektive Aleksandra Gavrilovića, najvažniji produkt suradnje između proizvođača igara u Hrvatskoj i A1 Hrvatska su podaci. 

"Mi, kao proizvođači igara, u suradnji s A1 Hrvatska već godinama radimo analize gaming tržišta, i to je možda i najvažniji aspekt jer onda možemo vidjeti stvarno stanje u gaming industriji, pojasnio je Gavrilović. 

A1 Adria League ima značajan utjecaj u gaming industriji, što je potvrdila i Međunarodna udruga za odnose s javnošću. Udruga je odabrala upravo A1 zonu na prošlogodišnjem Reboot InfoGameru powered by A1 kao svjetskog pobjednika u kategoriji Event management. Diana Svalina objasnila je da je ključ u raznovrsnosti sadržaja. 

A1 Hrvatska/PR

"Zaljubljenicima u gaming i esport između ostalog, pripremili smo i uzbudljivo finale 12. sezone A1 Adria League i 2. sezonu A1 Student eChallengea na dosad najvećoj A1 gaming pozornici", prisjetila se Diana Svalina. 

Svake godine još inovativniji

Ovoga ljeta odigrala se 13. sezona A1 Adria League natjecanja i treća sezona A1 Student eChallengea. Posjetitelji i sudionici svake godine imaju prilike svjedočiti raznim inovacijama i novostima kojima se natjecanje nastoji učiniti što atraktivnijim. Tako je ove godine uvedena i igra iznenađenja, a kroz osam godina ovog natjecanja, bilo je i mnoštvo anegdota. Jedne od njih prisjetila se Diana Svalina. 

Riječ je o događaju s prvog izdanja A1 Adria League, iz 2017. godine, kada se održala LAN završnica Counter Strikea, na osobnom računalu koji je služio kao server.

Iako su ih tadašnji partneri uvjerili da će sve proći bez poteškoća, serveri su se pregrijavali i gasili zbog visoke temperature prostora, ali i velikog broja posjetitelja.

"S obzirom na to da smo tada prvi put organizirali esport event i bili svojevrsni pioniri u toj industriji u Hrvatskoj, znali smo da nas očekuju nepredviđene situacije. No, kako to obično biva, ne možete biti spremni na sve. Ovom problemu doskočili smo tako što smo u obližnjoj trgovini kupili uređaje za bolje hlađenje, uz dodatak velikog industrijskog ventilatora koji je puhao u otvoreno kućište računala“, prisjetila se Svalina.

Dodaje kako su takve situacije bile lekcija i smjernica za unaprjeđenje A1 Adria League da postane ono što je danas.

Foto: A1 Hrvatska/PR 

Tijekom svih Sezona A1 Adria League, cilj je bio nulta tolerancija na govor mržnje, a u fokusu je bilo odgovorno igranje, što podrazumijeva poštivanje protivnika i sportsko ponašanje. A1 Hrvatska tako surađuje i s Centrom za sigurniji internet u cilju što boljeg postizanja kvalitetnog doživljaja svih sudionika A1 Adria League. A1 Hrvatska ove godine osigurao je i nikad veći nagradni fond od 42.000 eura. 

"Naša djela su umjetnička" 

Aleksandar Gavrilović potvrdio je da je Hrvatska u prednosti u odnosu na zemlje u susjedstvu jer postoje institucije koje igre priznaju kao umjetničke proizvode, no postoji i problem. 

"Hrvatska čak i zakonski prepoznaje igre kao umjetnička djela, a potiče ih i kroz sustav financiranja te snažnih obrazovnih institucija poput Akademije likovne umjetnosti i drugih. Ono što bi uskoro mogao postati problem je što mlade umjetnike i programere počinje zamjenjivati umjetna inteligencija, i to bez ikakvih mehanizma naknade autorima na kojima je umjetna inteligencija trenirana. Rezolucija koja bi to regulirala je bila na dnevnom redu u Hrvatskom Saboru ove godine ali nažalost nije izglasana", zaključio je Gavrilović. 

Svi oni koji svoje gaming iskustvo žele pokazati ili dovesti na profesionalnu razinu, mogu to učiniti prijavom na A1 Adria League kao i A1 Student eChallenge. Dovoljno je posjetiti službene web stranice natjecanja. Moguće se prijaviti timski ili individualno u različitim kategorijama igara. U novoj, 13. sezoni, natjecatelji su sudjelovali u četiri glavne igre: EA Sports FC 24, EA Sports FC mobile, Counter Strike-2 i Brawl Stars. 

Osim glavnih igara, bile su dostupne i tri rotirajuće igre, odnosno TEKKEN 8, PUBG i League of Legends. 

"U prvoj fazi natjecatelji prolaze kvalifikacije, a najbolji od njih svoje snage odmjeravaju u spektakularnim finalima. Kvalifikacije i finala prenose na platformama YouTubeu, Twitchu i Kicku te uživo na najvećem regionalnom gaming festivalu Reboot InfoGamer powered by A1“, pojasnila je Diana Svalina detalje o tome kako se uključiti u sudjelovanje za neku od nadolazećih sezona natjecanja. 

Sponzorirani sadržaj donose Index i A1 Hrvatska u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.