Kako je jedan potez ruskog generala omogućio invaziju Ukrajinaca na Kursk

Foto: Wikipedia

Ruski general-pukovnik Aleksandr Lapin bio je odgovoran za plan kojim je ranije ove godine oslabljena obrana granice Kurska s Ukrajinom, pokazuje novo izvješće koje je objavio Wall Street Journal.

Lapin, istaknuti ruski zapovjednik koji je bio kritiziran zbog lošeg upravljanja ratom tijekom 2022., raspustio je vijeće sastavljeno od predstavnika ruskih vlasti zaduženih za osiguranje ruske granice s ukrajinskom regijom Sumi, izvijestio je Wall Street Journal. Tvrdio je da samo vojska ima snagu i resurse za zaštitu ruske granice, prema dužnosniku ruske sigurnosne službe.

U danima koji su prethodili invaziji, rekli su ruski vojni dopisnici, Lapinovo je zapovjedništvo poslalo izvješća u Moskvu upozoravajući da se ukrajinske snage gomilaju na prvoj crti. Moskva je odbacila upozorenja.

Bez obzira na obavještajne podatke, trupe pod Lapinovim zapovjedništvom nisu pojačale obrambene linije ili postavile mine, kao što su to učinili ruski vojnici prošle godine kako bi spriječili veliku i dobro telegrafiranu ukrajinsku protuofenzivu. Kad su ukrajinski vojnici ušli na ničiju zemlju između Ukrajine i Rusije, nisu naišli na otpor, a unutar Rusije ni na snage teritorijalne obrane koje bi ih usporile.

Tko je Lapin?

Lapin je smijenjen s mjesta načelnika ruskog središnjeg vojnog okruga u listopadu 2022., kada je Ukrajina brzo vratila teritorij u munjevitoj protuofenzivi.

Ruskog zapovjednika su tada kritizirali mnogi, uključujući Ramzana Kadirova i Jevgenija Prigožina. Tvrdili su da je upravo on kriv za to što je Ukrajina ponovno zauzela Liman, strateško tranzitno čvorište na istoku zemlje.

Izvješća ruskih državnih medija s početka 2023. sugerirala su da je Lapin imenovan načelnikom stožera moskovskih kopnenih snaga. U proljeće 2024. postao je načelnik Lenjingradskog vojnog okruga, duž zapadne granice Rusije s NATO-om u Europi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.