Novi detalji o atentatoru na Trumpa: Tajna služba ga je uočila 20 minuta prije skupa

Foto: EPA

Atentator na Donalda Trumpa bio je označen sumnjivim oko 20 minuta prije nego je otvorio vatru, izvijestile su snage sigurnosti članove američkog Kongresa.

Jasnija vremenska crta događaja koji su doveli do pokušaja atentata na bivšeg američkog predsjednika počela je izlaziti na vidjeli nakon zatvorenih brifinga u srijedu. 

Lokalna policija je prvotno uočila napadača, koji se ponašao čudno, na skupu u Pennsylvaniji u subotu, otprilike sat vremena prije pucnjave, kažu izvješća s tih brifinga. Potom su ga izgubili iz vida prije nego ga je ponovno uočila protusnajperska jedinica.

Nove informacije otvorile su više pitanja o tome zašto Trumpov atentator nije bio zaustavljen ranije i zašto je bivši predsjednik uopće dobio dozvolu da izađe na pozornicu i održi govor na skupu.

Označen kao sumnjiv više od sat vremena prije pucnjave

Thomas Matthew Crooks, 20-godišnji osumnjičeni napadač, navodno je rano primijećen od strane lokalne policije, koja ga je označila kao "mršavog mladića koji se ponašao sumnjivo". Obavijestili su druge policijske agencije, uključujući i Tajnu službu, putem radija. U to vrijeme, nije izgledalo kao da Crooks ima oružje. Zatim su ga izgubili iz vida.

"Bio je identificiran kao sumnjiva osoba jer je imao daljinomjer i ruksak. I to je bilo više od sat vremena prije stvarne pucnjave", rekao je senator iz Wyominga John Barrasso, koji je prisustvovao brifingu, za Fox News.

"Pa, pomislili biste da tijekom tog sata ne biste trebali izgubiti iz vida tu osobu."

Posjetio mjesto napada danima prije samog napada. Otkriveno i što je guglao 

Kasnije, oko 17:45 po lokalnom vremenu, Crooks je ponovno uočen, ovaj put od strane protusnajperskog službenika oko zgrade Agr International - one na koju se napadač kasnije popeo kako bi pucao na Trumpa. Službenik je navodno snimio napadača kako gleda kroz daljinomjer, prema CBS News, BBC-jevom partneru, i odmah je putem radija obavijestio ostale.

Do 17:52, 19 minuta prije pucnjave, Tajna služba je bila obaviještena da je Crooks uočen s daljinomjerom, i tu informaciju prenijela drugim službenicima na mjestu događaja, izvijestio je CBS.

Daljinomjer je instrument koji se može koristiti za mjerenje udaljenosti do cilja. Također je otkriveno tijekom brifinga da je napadač posjetio mjesto napada, sajmište Butler County, barem jednom u danima prije pokušaja atentata i prethodno pretraživao na svom telefonu simptome depresivnog poremećaja, rekao je dužnosnik upoznat s brifingom za CBS.

Napadač je također koristio svoj telefon za pretraživanje slika Donalda Trumpa i predsjednika Joea Bidena. Direktor FBI-a Wray rekao je američkim zastupnicima tijekom poziva da je već provedeno više od 200 intervjua i pregledano 14.000 slika.

Crooks je ubijen 26 sekundi nakon što je prvi zapucao

Crooks je pucao na Trumpa nedugo nakon što je započeo govor na skupu u 18:11. Jedan sudionik skupa je ubijen u pucnjavi, a dvoje drugih je ozlijeđeno. Trumpu je metak okrznuo uho.

Crooksa su ubili snajperisti Tajne službe unutar 26 sekundi od otvaranja vatre. Na brifingu sa sigurnosnim agencijama, nekoliko republikanskih senatora kritiziralo je nedostatak transparentnosti od strane istražitelja i izrazilo bijes što je Trumpu bilo dopušteno da se pojavi na pozornici čak i nakon što je prijetnja identificirana.

"Zgrožena sam saznavši da je Tajna služba znala za prijetnju prije nego što je predsjednik Trump izašao na pozornicu", tvitala je senatorica Marsha Blackburn iz Tennesseeja.

Neki senatori koji su sudjelovali u pozivu zahtijevali su ostavku direktorice Tajne službe Kimberly Cheatle.

"Značajni sigurnosni propusti i nedostatak transparentnosti oko pokušaja atentata na predsjednika Trumpa zahtijevaju trenutnu promjenu vodstva u Tajnoj službi", tvitao je senator iz Utaha Mike Lee.

"Nacija zaslužuje odgovore"

Vođa manjine u Senatu Mitch McConnell rekao je nakon poziva da "nacija zaslužuje odgovore i odgovornost" te da bi promjena vodstva u Tajnoj službi bila "važan korak u tom smjeru".

Zastupnici u Zastupničkom domu također su bili brifirani o sigurnosnim pitanjima i događajima koji su doveli do pucnjave u subotu.

Republikanski predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson također je pozvao šeficu Tajne službe Cheatle da podnese ostavku. Rekao je da planira otvoriti istragu u Zastupničkom domu.

"Bit će sastavljena od republikanaca i demokrata kako bi se brzo došlo do dna ovoga, kako bi američki narod dobio odgovore koje zaslužuje," rekao je za Fox News.

Šef FBI-ja kaže da je motiv još uvijek nepoznat

Direktor FBI-a Chris Wray, koji je sudjelovao u pozivima, rekao je zakonodavcima da još nije identificiran motiv napadača.

Cheatle, 27-godišnja veteranica Tajne službe, treba svjedočiti sljedeći tjedan pred republikanskim kontroliranim Odborom za nadzor Zastupničkog doma i Odborom za domovinsku sigurnost Zastupničkog doma.

Također je održala privatni, osobni brifing za Trumpa u Milwaukeeju u vezi s pokušajem atentata, izvijestio je CBS, pozivajući se na osobu upoznatu sa sastankom. Cheatle je ranije izjavila da se agencija oslonila na lokalnu policiju da osigura zgradu na koju se napadač popeo s vatrenim oružjem.

Policajac se susreo oči u oči s napadačem

Međutim, lokalna policija je obavijestila Tajnu službu da nemaju dovoljno resursa za osiguranje te zgrade, rekao je Richard Goldinger, okružni tužitelj u okrugu Butler, gdje se skup održavao.

Lokalni policajac vidio je napadača na krovu nekoliko trenutaka prije napada, rekao je upravitelj općine Butler, Tom Knights, za CBS. Pretraživao je tu zgradu nakon dojave o sumnjivoj osobi. Drugi policajac ga je podigao na krov i kada je provirio - vidio je Crooksa kako je uperio pušku u njega. 

"Bio je u bespomoćnom položaju, pustio se i pao je na tlo. Zatim je obavijestio druge o napadaču", rekao je Knights.

Lokalni policajac je došao licem u lice s napadačem na krovu nekoliko trenutaka prije napada, rekao je upravitelj općine Butler Tom Knights za CBS.

Bivši agent Tajne službe: Vjerojatno je došlo do nesporazuma

Jason Russell, bivši agent Tajne službe koji je radio na kampanjama, rekao je da je katastrofa na prošlotjednom skupu vjerojatno rezultat nesporazuma o odgovornostima različitih službenika.

"Čini se da je postojao samo nesporazum, ali stvarnost je, ako je to događaj Tajne službe, bilo što da se dogodi je naša greška", rekao je za BBC.

Russell je dodao da bi barem postavio prepreku između zgrade s koje je napadač pucao i mjesta gdje je Trump držao govor kako bi blokirao liniju pogleda.

Napad istražuje inspektor opće sigurnosti Ministarstva domovinske sigurnosti, a predsjednik Biden je rekao da će naložiti otvaranje neovisne istrage.

Vremenska crta događaja koji su doveli do pokušaja atentata na Trumpa

  • 17:11 - lokalni policajci uočavaju Crooksa i obavještavaju druge snage sigurnosti, ali ga zatim gube iz vida
  • 17:45 - protusnajperski službenik javlja se s informacijom i fotografijom muškarca, što se ispostavilo da je Crooks, kako se sumnjivo ponaša oko zgrade blizu skupa
  • 17:52 - Tajna služba postaje svjesna sumnjive osobe s daljinomjerom na terenu
  • 18:03 - Trump počinje govoriti na skupu
  • 18:09 - sudionici skupa uočavaju Crooksa na krovu i pokušavaju obavijestiti snage sigurnosti
  • 18:11 - Crooks otvara vatru, snajperisti ga ubijaju 26 sekundi kasnije
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.