Ovo je napadač na policajce u Srbiji. Rekorder je po bjegovima iz kosovskih zatvora

Foto: Kosovska policija

U NAPADU na policajce tijekom rutinske kontrole u Loznici u Srbiji ubijen je jedan policajac, dok je drugi teško ranjen. Potvrdio je to srpski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić.

Na mjestu ubojstva pronađene su kosovska putovnica i njemačka osobna iskaznica na ime Artan Hajrizi, čiju je sliku iz dokumenta MUP Srbije ustupio svim medijima.

Obrat - ubojica policajca je stariji brat prvotno osumnjičenog?

No danas oko podneva ispostavilo se da osumnjičeni nije Artan, već njegov stariji brat Faton, koji je nedavno pobjegao iz zatvora.

Artan Hajrizi javio se kosovskim medijima iz Njemačke, gdje ima stalni boravak i radi kao građevinski radnik, te im je ispričao da mu je brat ukrao dokumente.

Faton je još uvijek u bijegu na nepoznatoj lokaciji, a za njim na području Loznice traga više od 150 policajaca, kao i helikopteri. 

Srpski policajci nisu jedini koji tragaju za njim jer se Faton nalazi i na potjernici kosovske policije.

Rekorder po broju bjegova iz zatvora na Kosovu

Kako piše KoSSev, Faton je iz zatvora Smrekovnica pobjegao 6. srpnja i to mu je bio deveti bijeg iz zatvora, po čemu je rekorder na Kosovu. Motiv najnovijeg bijega, kako je objasnio na društvenim mrežama, bilo je zlostavljanje koje je trpio, objavili su kosovski mediji.

"Napustio sam Kosovo jer sam bio proganjan. Bio sam psihički zlostavljan, nisam više mogao izdržati. U ovakvom stanju neću se vratiti u zatvor. Zatvorenici tamo pate, kaucija se ne daje, ne tretiraju se svi isto", rekao je Faton.

U svojim objavama na društvenim mrežama također je naveo da nije državni neprijatelj broj 1, čime ga je proglasila kosovska policija jer je tijekom ranijih bjegova iz zatvora ranio i nekoliko kosovskih policajaca.

Hajrizi nije izveo ništa spektakularno, već se nije vratio s vikenda na koji je pušten. Zbog njegovog bijega suspendirana su dva zatvorska službenika.

S 15 godina ubio pripadnika KFOR-a

Faton je javnosti poznat još od 2000. godine, kada je ubio ruskog vojnika, pripadnika KFOR-a, a tada je imao svega 15 godina. Zbog tog ubojstva osuđen je na 27 godina zatvora, ali je prvi put pobjegao poslije tri dana provedena iza rešetaka zatvora u Kosovskoj Mitrovici. 

Hajrizi je rekao da je ruskog vojnika ubio jer je vidio da "vrijeđa neke Albance".

Hajrizija su tada uhitili KFOR-ovci, ali je vrlo brzo pobjegao, ovoga puta iz zatvora u Prištini. Ponovno je uhićen i ponovno je bježao, a 2012. godine uspio je pobjeći i iz vojne baze.

Faton Hajrizi sebe naziva domoljubom, a prilikom jednog bijega nakon pljačke zlatarnice ranio je policajce koji su pokušali zaustaviti automobil u kojem su bili osumnjičenici za pljačku, među njima i on, zaključuje Nova.rs.

Dačić: Uhitili smo pomagača

Ministar unutarnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da postoje sumnje da je ovdje riječ o "terorističkom napadu i organiziranom pokušaju koji dolazi s Kosova, od strane albanskih struktura". 

Dodao je da je u Bijeljini uhićen osumnjičeni za prijevoz ubojice od Preševa prema Loznici. 

"U Bijeljini je popodne u suradnji s policijom Republike Srpske uhićen Z.R. (1985.), za kojeg se sumnja da je organizirao prijevoz ubojice od Preševa ka Loznici.

Također, uhićena je kao pomagačica njegova supruga I.R. u Mladenovcu", izjavio je Dačić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.