Sad je jasno zašto je Plenković cijelom saboru povećao plaće. DP će postati nebitan

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Vlada Andreja Plenkovića je krajem srpnja donijela odluku o brutalnom povećanju dužnosničkih, dakle političarskih plaća. Samo par tjedana kasnije Domovinski pokret se raspao. Da ne kompliciramo - ovo što se događa oko Domovinskog pokreta je raspad stranke. 

Tko god pobijedi za tjedan dana, DP će imati sudbinu HSLS-a, HNS-a i drugih koji su ušli u koaliciju s HDZ-om. Stranka će efektivno prestati postojati, a par pojedinaca će nastaviti održavati formu kako bi opravdali dizanje ruku u saboru. Do narednih izbora DP će biti potpuno nebitan.

Kakve sve to ima veze s plaćama političara? Ima. Andrej Plenković je briljantnim političkim potezom, podizanjem plaća svim političarima, omogućio očuvanje saborske većine. Zastupnici su sada toliko dobro plaćeni da im novi izbori ne padaju na pamet. Posebno ovima koji su izabrani na listi DP-a, koji gotovo sigurno ne bi dobili novi mandat.

Poseban model političarskih plaća

Kako bismo razjasnili priču, moramo malo krenuti u prošlost. Državnim dužnosnicima, dakle onima koji dolaze i odlaze s izborima, plaća se izračunava po drugačijem koeficijentu nego službenicima - davno je to uvedeno kako bi im plaće mogle rasti neovisno o službeničkim. Dolaskom elektroničkih publikacija i društvenih mreža podizanje plaća političarima je postalo nepopularno, pa je posljedica bila da su one realno stagnirale. 

Običan saborski zastupnik je do ovog povećanja imao nešto preko 2000 eura, a ministar bi se približio 3000 jedino ako ima nekoliko djece na poreznoj kartici. Politika je postala prilično nepopularna čak i za ljude s osrednjom karijerom - jer na svom poslu zarađujete više uz realno mirniji život. 

Gurati se u politiku, obilaziti teren, laskati predsjedniku stranke da uopće dođete na listu - ako ste imalo stručni u svom području, nije bilo nešto lukrativno. Čak su i plaće nekih službenika postale veće od političarskih. Kvalitetni kadrovi već godinama nisu zainteresirani za politiku.

Brutalno dizanje plaća političarima - sada znamo i zašto

Krajem srpnja plaće političara su enormno podignute. Svih. Zanimljivo je - saborski zastupnici su i dalje po plaćama vrlo slični ljudima u izvršnoj vlasti, makar je posao saborskog zastupnika bitno lakši od posla državnog tajnika ili ministra. 

Lakše je biti zastupnik po svim pitanjima, od radnog vremena do odgovornosti. Ministar može slučajno ili namjerno potpisati nešto što ga drugi dan može dovesti do afere, pa i do zatvora, a zastupnik ne odgovara za ono što kaže u saboru. Zastupnik se može pojaviti na poslu i ne mora. Može nešto raditi, ali i ne mora. Može pričati pametno, ali i totalne gluposti - jednako mu je.

Dok podizanje plaća dužnosnicima u izvršnoj vlasti nije bilo nešto kritizirano (čak će se i dosta grlatijih kritičara vlasti složiti da ljude na izvršnim funkcijama treba primjereno platiti), zanimljivo je bilo da je Plenković bitno povećao plaće cijelom saboru. Sada je jasno i zašto - kako bi kupio političku stabilnost u slučaju raspada koalicijskog partnera. Dobro plaćen saborski zastupnik želi zadržati svoj fini posao, ne padaju mu na pamet novi izbori na kojima može izgubiti mjesto.

Zastupnici su došli iznad razine plaće koju drugdje mogu zaraditi

Danas je saborski zastupnik bitno bolje plaćen nego prije mjesec dana i upravo zato Domovinski pokret više ne mora postojati. Zašto? Većina zastupnika ovog saziva sabora je došla iznad razine plaća koje mogu imati izvan politike, bilo u privatnom biznisu ili negdje drugdje (javna uprava, školstvo, zdravstvo). Pogledajte im biografije. Gdje drugdje osim u politici većina tih ljudi može imati 3000 eura? Raspadom koalicije koji bi vodio do novih izbora zastupnici bi izgubili dobru četverogodišnju plaću i sve povlastice koje idu uz status, a to malo tko želi. Potrudit će se da Plenković ima svojih 76 ruku do kraja mandata.

Ukratko - ako želite stabilnost i odanost, ponudite čovjeku više nego što može dobiti na tržištu rada i bit će vaš. Borit će se da zadrži takvo stanje. To je upravo Plenković napravio. Još ljepše, dijeli kroz dužnosničke plaće naše, ne svoje novce.

Domovinski pokret, stranka sastavljena uvelike od bivših HDZ-ovaca ispunila je svoju ulogu. Pokupila je glasove onih koji su smatrali da je DP neka "desna" i "domoljubna" (što to god značilo) alternativa HDZ-u. Glasovima tih koji su smatrali da je DP "desna" i "domoljubna" alternativa HDZ je osigurao većinu i nastavio vladati u trećem mandatu. 

Sve je politički izvrsno napravljeno. Glasovi protiv HDZ-a su pretvoreni u glasove za HDZ, osiguravši mu većinu u saboru. Dodatno, povećanje plaća zastupnicima bilo je sidro koje će ih držati kako bi i dalje podržavali HDZ-ovu većinu.

Nezadovoljni HDZ-om osigurali su HDZ-u većinu

Nebitno je tko će za tjedan dana preuzeti DP - Ivan Penava ili Mario Radić - stranka se raskolila i neće se više sastaviti. Postat će još jedan HDZ-ov priljepak, zastupnici u saboru će (podržani bitno povišenim plaćama) nastaviti održavati saborsku većinu i gotovo neograničenu vlast Andreja Plenkovića, a birači DP-a koji su birali neku alternativu HDZ-u pomalo će shvaćati da su svojim glasovima upravo pomogli HDZ-u da nastavi vladati još četiri godine.

Hrvatska politička scena se ne mijenja. Imamo desnicu koja se međusobno potuče kao rodbina na ostavinskoj raspravi bogatog strica, ljevicu koja je napola u oblacima, a drugom polovinom upravlja Zoran Milanović na daljinski, centar koji čini pet stranaka od kojih nijedna ne prolazi prag - a imamo nasmijanog i vedrog Andreja Plenkovića, koji može nastaviti mirno vladati. 

Naklonost u saboru se lako kupi tuđim novcem, kroz dužnosničke plaće, a nezadovoljnici HDZ-om su glasanjem za DP naivno omogućili tom istom HDZ-u još jedan mandat. Nije čak ni HDZ toliko dobar koliko je oporba hrpa gubitnika koje kupiš za sitne pare. I to tuđe pare. Ništa novoga u zemlji Hrvatskoj.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.