Šef sjevernokorejskog izaslanstva otišao se kupati u jezero u Moskvi. Nađen mrtav

Foto: EPA

Lokalni mediji navode da je šef elitnog sjevernokorejskog vojnog izaslanstva, koje je prošli tjedan poslano u Rusiju, pronađen mrtav u Moskvi. Neovisni Telegram kanali SHOT i Astra javljaju da se Kim Geum Chol, predsjednik Vojnog sveučilišta Kim Il Sung, navodno utopio dok je plivao u jezeru. 

Sjevernokorejska delegacija otputovala je iz Pjongjanga 8. srpnja, objavila je novinska agencija Yonhap, što je prvi javni posjet sjevernokorejskih dužnosnika Rusiji otkako su Pjongjang i Moskva u lipnju potpisali novi sporazum o strateškom partnerstvu.

Otišao se kupati kako bi se rashladio 

Za sada nije poznato koja je točno bila svrha posjeta delegacije. Prema SHOT-u, Geul Chol (64) se tijekom toplinskog vala koji je zahvatio Rusiju otišao kupati u jezero Bolšoy Gorodskoj u Moskvi kako bi se rashladio, no zatim je "nestao". 

"Član sjevernokorejskog izaslanstva utopio se dok je plivao u Moskvi. Geul Chol je bio u Rusiji u službenom posjetu", objavio je danas kanal SHOT, a prenosi Newsweek

Njegovi kolege su podigli uzbunu i pronašli njegove stvari na obali. Kontaktirali su policiju koja je za njim bezuspješno tragala nekoliko sati. Njegovo tijelo pronađeno je sljedećeg dana u jezeru. "Identificiran je. U tijeku je istraga o incidentu", navodi SHOT. 

Sve bolji odnosi između Rusije i Sjeverne Koreje

Sjeverna Koreja i Rusija produbile su svoje veze otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. Posjet ruskog čelnika Pjongjangu u lipnju bio je prvi u 24 godine. 

Službena Korejska središnja novinska agencija Pjongjanga je objavila u lipnju da članak 4. novog sporazuma postignutog između Rusije i Sjeverne Koreje zahtijeva od obje strane da bez odlaganja rasporede sva sredstva na raspolaganju kako bi se pružila vojna i druga pomoć u slučaju napada na jednu od zemalja. 

"Sporazum o sveobuhvatnom partnerstvu predviđa, između ostalog, uzajamnu pomoć u slučaju agresije na jednu od strana ovog sporazuma", rekao je Putin. Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Un nazvao je sporazum najsnažnijim ugovorom ikada potpisanim između Pjongjanga i Moskve, a Putin ga je pozvao da u budućnosti posjeti glavni grad Rusije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.