Kako se raskolio Domovinski pokret?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Domovinski pokret je pred raskolom. 31. kolovoza održavaju se unutarstranački izbori na kojima se očekuje da će prevladati jedna struja, vukovarska predvođena Ivanom Penavom ili ona na čelu s Marijem Radićem, kojeg se smatralo stvarnim šefom stranke.

Penava je prije nekoliko mjeseci dobar dio stranke šokirao odlukom o prijevremenim unutarstranačkim izborima, koji su se trebali održati tek iduće godine. Mnogi su to protumačili kao Penavin obračun s Radićevom strujom.

>> Mario Radić se kandidirao za šefa Domovinskog pokreta

Radić maknut u stranu

Neslaganje Penave i Radića traje duže vrijeme. Nakon što je Radić u stranačkim preslagivanjima 2021. izašao kao pobjednik istisnuvši Miroslava Škoru, da bi poslije podržao Penavu za predsjednika stranke, prevladavajući dojam je bio da je Radić istinski lider DP-a. No situacija se počela mijenjati nakon parlamentarnih izbora u travnju, kada je DP odlučio ući u koaliciju s HDZ-om.

Nagađanja oko različitih pogleda na formiranje vlasti s HDZ-om počela su kružiti već tada. Radić, čelnik tzv. poslovne struje stranke, vlasnik tvrtke Filir te suvlasnik Pevexa, blizak i moćnom poduzetniku Pavlu Vujnovcu, zalagao se za tvrđu pregovaračku poziciju prema HDZ-u i Andreju Plenkoviću. S druge strane, Penava je kao bivši član HDZ-a predvodio kadar koji je ili sklon HDZ-u ili su u njemu također bivši članovi te stranke.

DP je unatoč bombastičnim najavama na kraju dobio samo tri ministarstva, poljoprivrede, gospodarstva i demografije, no Radić nije postao ni ministar ni državni tajnik. Praktički se povukao iz javnog života, no jasno je da je namjeravao iz sjene voditi stranku te diktirati tempo odnosa koalicijske vlade s HDZ-om. Penava je pak imao druge namjere, a primjetno je bilo i zatopljavanje odnosa s nekad suprotstavljenim Plenkovićem.

Naprasno raspisani unutarstranački izbori

Ubrzo su počele kružiti priče da Penava samostalno pregovara s Plenkovićem, da ignorira Radića i njemu bliske ljude te da je popustljiv prema HDZ-ovoj većini. Takve su navode naglašavali zastupnici skloni Radiću, poput Igora Peternela i Slavena Dobrovića, a medijski su ih potpirivali desničarski televizijski voditelji Velimir Bujanec i Tihomir Dujmović, koji su Penavu čak optuživali za izdaju. Penava im je odgovorio insinuiravši da su na Radićevom platnom spisku.

Penava je pak cijelo vrijeme uvjeravao javnost da unutarstranačkih sukoba nema, a isto je ponavljao i ministar poljoprivrede Josip Dabro. No odluka o ranom raspisivanju izbora zasigurno ne ide u prilog toj tezi, već upravo onoj o konačnom razračunavanju s Radićem.

Novo vodstvo stranke na izborima će birati 103 delegata. Četrdeset i troje ljudi titulu izaslanika dobilo je prema funkciji, a ostatak se rasporedio po županijskim organizacijama. Vukovarska organizacija stranke je tako dobila 10 delegata, dvostruko više od zagrebačke, što se također percipira kao pogodovanje delegatima bliskim Penavi. Peternel je tako oštro kritizirao i sam datum te način izbora unutarstranačkih tijela, najavivši moguće napuštanje stranke.

Penava zasad ima prednost

Penava je jučer žestoko prozvao Radića kazavši kako on ne može upravljati strankom. "Ako netko ne može u prve redove, taj ne može upravljati strankom. Ako netko zbog tereta ne može u prve redove, za njega ima mjesta u stranci, ali ju ne može predvoditi. Domovinskom pokretu ne trebaju marionete", rekao je Penava. Za Peternela je rekao da čini štetu stranci.

Radić mu je brzo odgovorio. "Penava je rekao da sam ja nečija marioneta. Ne može zamjenik predsjednika biti čovjek iz sjene, čovjek koji je sve ovo gurao, predstavljao stranku i u energetici, poljoprivredi i svemu. Mislim da on želi način vladanja s marionetama, a to nije način koji će biti dugoročan", kazao je Radić.

Deset dana do izbora čini se kako Penava ima prednost pred Radićem. Iza njega stoji jaka vukovarska struja, Stipo Mlinarić Ćipe te još osam od ukupno 11 preostalih DP-ovih saborskih zastupnika, kao i sva tri DP-ova ministra i svi državni tajnici. Zasad je Penava i jedini kandidat za predsjednika stranke, no Nacional je danas, pozivajući se na izvore iz DP-a, objavio da se Radić također planira kandidirati.

Samo jedan pobjednik

Politički analitičar i savjetnik Aleksandar Musić kazao je za HRT kako smatra da se Radić neće ni kandidirati za predsjednika ako procijeni da nema dovoljnu podršku unutar stranke. "Što se tiče njihovog sukoba, sve je vodilo ka njemu. Penava ima neki mini brend, temeljen na Vukovaru, na sentimentu uz Vukovar, a Radića se stavljalo u kontekst financija i medija", rekao je Musić.

U svakom slučaju, netko će iz Domovinskog pokreta morati otići ili će njihov utjecaj u stranci biti sveden na minimum, ako i toliko. Penava je predvodeći koaliciju s HDZ-om stabilizirao svoju vodeću ulogu u stranci, a izvjesno je da je time poremetio brojne Radićeve planove, koji su se vjerojatno podudarali s njegovim poslovnim ambicijama.

Stranku koju je osnovao Miroslav Škoro, a zatim sebi podredio Mario Radić, sada će izgledno u potpunosti preuzeti Ivan Penava, kojeg je Radić uveo i zapravo instalirao kao predsjednika te ga je očigledno namjeravao kontrolirati. Iduće subote Domovinski pokret očekuje konačan obračun sa samo jednim pobjednikom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.