Iran radio na ubojstvu Trumpa? Tajna služba dobila informacije prije atentata

Foto: EPA

Američke su vlasti proteklih tjedana dobile obavještajne podatke o zavjeri pokušaja ubojstva Donalda Trumpa koja stiže iz Irana. Tajna služba je stoga posljednjih tjedana povećala osiguranje oko bivšeg predsjednika. 

Izvori upoznati sa situacijom navode za CNN kako za sada nema naznaka da je Thomas Matthew Crooks, koji je u subotu pokušao ubiti bivšeg predsjednika, bio povezan sa zavjerom. No, zbog ove informacije dolazi do novih pitanja o sigurnosnim propustima na subotnjem skupu u Pennsylvaniji. 

Tajna služba upozoravala protiv skupova na otvorenom

Uz to što nije jasno kako je 20-godišnjak uspio doći do krova zgrade s koje je mogao pucati na Trumpa, nije poznato ni jesu li podaci o prijetnji iz Irana proslijeđeni Trumpovoj kampanji. "Ne komentiramo sigurnosne detalje predsjednika Trumpa. Sva pitanja treba uputiti Tajnoj službi Sjedinjenih Država", navode iz kampanje.  

Dužnosnici Tajne službe više su puta upozorili Trumpovu kampanju zbog održavanja skupova na otvorenom, koji predstavljaju veći rizik od događaja pri kojima agencija može bolje kontrolirati pristup. Upozorenja su bila općenitije prirode, rekli su izvori. 

Dužnosnici kampanje su u jednom trenutku tijekom ovog izbornog ciklusa prestali organizirati spontane neslužbene događaje na kojima Tajna služba nije mogla pregledati goste i provesti druge sigurnosne mjere. 

Iran najavio osvetu

Iran je u više navrata obećao osvetu za ubojstvo Kasema Soleimanija, zapovjednika Korpusa islamske revolucionarne garde iranske vojske, kojeg je američka vojska ubila u siječnju 2020. Bivši visoki dužnosnici Trumpove administracije koji su radili u nacionalnoj sigurnosti imali su stroge mjere osiguranja otkako su napustili vladu. 

U kolovozu 2022. Ministarstvo pravosuđa najavilo je kaznenu prijavu protiv člana Korpusa zbog navodnog pokušaja organizacije atentata na Johna Boltona, Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost. Američki tužitelji smatraju da je zavjera protiv Boltona vjerojatno odmazda za Soleimanijevo ubojstvo.  

Bivši državni tajnik Mike Pompeo također je bio na meti Irana. Vlasti su mjesecima bile zabrinute zbog stalnih prijetnji iz Irana, odnosno pokušaja ubojstva Trumpa i njegovih dužnosnika.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.