40.000 Zagrepčana ostaje bez tople vode. "Prat ću se kao u davna vremena"

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Oko 40.000 ljudi u zapadnom dijelu Zagreba, u naseljima Špansko, Malešnica i Gajnice, koji koriste usluge HEP Toplinarstva, već treće ljeto zaredom ostaju bez tople vode.

Stanovnici tih kvartova su ogorčeni i ljuti, a iz HEP-a poručuju da će se radovima povećati sigurnost vrelovodne mreže u idućih 40 godina. 

Građani: Ljuti smo

Radnici pod vrelim suncem rade na zamjeni vrelovoda dugog 68 kilometara. Zbog toga više od 9000 kućanstava ostaje bez tople vode, izvještava HRT.

"Nemojte me ništa pitati pa treći put ostajemo već bez tople vode", kazala je Nevenka. "I to dva tjedna na godinu, ljuti smo, baš smo ljuti na to", rekla je Ana.

"Sva sreća ja nisam odavde, jer sam iz centra, ali evo unučica ostaje bez. Pogotovo ovako mala djeca tko ima jer se oni kupaju na dan par puta da se osvježe", dodao je Stjepan.

Obustave vode bit će i iduće godine

Provedba projekta vrijednog 93 milijuna eura počela je 2021. Iz HEP-a kažu da radove nije praktično obaviti odjednom. 

"Kad bi radili tako veliku magistralu u gusto naseljenom području trebalo bi nam 3 mjeseca obustave, a isto tako, ta magistrala je položena istok-zapad pa bi sve prometne pravce s juga prema sjeveru prekinuli i definitivno to nije moguće u gradu", pojasnio je za HRT savjetnik uprave HEP toplinarstva Jurica Brnas.

U zadnje četiri godine imali su oko 100 prekida isporuke tople vode, a od toga 10-ak u Malešnici i Španskom. Za to vrijeme građani se moraju snalaziti.

"Neću se kupati u hladnoj vodi, to nitko pametan ne radi nego zgrijati vodicu i oprati se kao u neka davna vremena", ustvrdila je Emanuela iz Zagreba.

Ni ove godine projekt neće biti dovršen pa će obustave tople vode biti i sljedeće godine, izvještava HRT.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.