Na Viru, gdje se dogodila tragedija, već više od dvadeset godina vlada otočki Bandić

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL / Sime Zelić/PIXSEL

PROMETNA nesreća u kojoj je pijani vozač usmrtio mladu majku te ozlijedio njezinog supruga i troje djece, a koja se dogodila na Viru, otvorila je niz pitanja s obzirom na činjenicu da se nesreća dogodila na dijelu ceste na kojem nema ni nogostupa ni javne rasvjete. Naime, nesretna obitelj je morala proći tim putem da bi došla do odredišta.

>> Zašto virska cesta gdje je stradala obitelj nema stazu? "Pješaci hodaju kolnikom"

>> Profesor s Prometa: Zabili smo si nož u leđa. Legalizirali smo što nismo smjeli

Osim loše prometne infrastruktura na Viru, u javnosti se ovih dana sve više govori o kaosu u toj općini koja je dovela do toga da veliki dio kućanstava, kako navodi tamošnja oporba, nema pitku vodu, dok se o kanalizaciji može tek sanjati. 

Ista vlast na Viru već više od 20 godina

"O marini, hotelu, sportskoj dvorani, kulturnom centru te na kraju nogostupima da i ne govorimo", ističe vijećnik u Skupštini Zadarske županije Frane Vučetić, koji je za loše stanje na Viru izravno optužio Kristijana Kapovića.  

Kristijan Kapović općinski je načelnik od 2003. godine, a o njemu se već godinama piše kao "otočkom Milanu Bandiću", koji ima na desetke kaznenih prijava i niz sudskih procesa. Kapovića je od novog mandata na čelu te općine zaustavila tek pravomoćna presuda iz 2018. godine.

Ako se Kapović nije mogao kandidirati, mogli su njegovi ljudi i bivši suradnici na Nezavisnim listama. Tako je na izborima pobijedio njegov čovjek Marino Radović.

Radović je nakon izbora, u lipnju 2021. godine, imenovao Kapovića za posebnog savjetnika načelnika Općine Vir za komunalne djelatnosti, upravljanje prostorom, uređenje prostora, gospodarstvo, zaštitu okoliša, lokalnu samoupravu i međunarodnu suradnju, navodno za 15 tisuća kuna mjesečno.

Upravo je ovaj angažman danas argument onima koji tvrde da Kapović i dalje vlada Virom iz sjene. No, krenimo redom. 

Zbog ljubavi prema Bandiću izbačen iz SDP-a

Kapović je rođen u Berlinu, a kako se navodi u njegovoj službenoj biografiji, od 1998. godine član je SDP-a, od 1999. godine povjerenik je te stranke za Općinu Vir, dok je 2001. godine bio dopredsjednik SDP-a Zadarske županije. 

Prije 23 godine bio je izabran kao vijećnik Općine Vir, a 2003. godine postaje predsjednik Vijeća, odnosno načelnik te Općine. Iz SDP-a izlazi 2010. godine jer je bio na strani koja je aktivno podržavala predsjedničku kampanju Milana Bandića dok je SDP imao svog službenog kandidata Ivu Josipovića. Kapović je u posebnom priopćenju najavio kako će biti nestranački načelnik Općine Vir. 

Osim političke ljubavi, Kapovića i pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Bandića, vezali su i sklonost aferama, veliki broj kaznenih prijava te optužbe Uskoka i DORH-a. Naime, Kapovića se godinama, bez velikog uspjeha, optuživalo da je lojalnost i glasove na izborima kupovao radnim mjestima u općini i općinskim firmama. 

>> Najmoćniji lokalni šerif: Podržavaju ga i SDP i HDZ, ima 200 kaznenih prijava, ali općina mu posluje u plusu

Kapović je prije deset godina, odgovarajući upravo na te optužbe na portalu Index, rekao da ne bježi od toga da je općina na Viru otvorila velik broj radnih mjesta, ali tvrdi da se radi o potpuno čistom poslu. Bolje je, govorio je Kapović, da općina zapošljava ljude i daje im plaću nego da proračunski novac ide u privatne džepove. 

Kapović dobro poznat Uskoku i DORH-u

Oporba u toj Općini godinama je Kapovića optuživala i za kršenje zakona, odnosno nezakonito upravljanje općinom i donošenje odluka koje će oštetiti općinski proračun za desetke milijuna kuna. Za Kapovića se govorilo da je sumrak za otok Vir, a mrak za državu. 

No, 2018. godina pokazat će se ključnom. Naime, tada je pravomoćno osuđen za protupravnu gradnju prometnice na pomorskom dobru, za što je dobio šest mjeseci uvjetne kazne s rokom kušnje od dvije godine. Upravo zbog te presude Kapović se 2021. godine nije mogao kandidirati na lokalnim izborima za još jedan mandat. 

"Nepravedno sam i nezakonito osuđen u tom politički montiranom sudskom procesu te nema riječi o protupravnoj radnji", govorio je tada Kapović, koji je ipak formirao i utjecao na ljude na listama na kojima su bili njegovi najbliži suradnici. Kao što smo naglasili u uvodu, njegova lista je i pobijedila na lokalnim izborima. 

>> Bivši načelnik Vira naložio sastanke u svom lokalu. Sud: Nisu morali naručivati piće

Protiv Kapovića, Uskok i DORH vodili su više slučajeva, neki su i procesuirani, no ogromnu većinu Kapović je dobio. Posljednji slučaj datira iz travnja ove godine, kada je Kapović nepravomoćno oslobođen krivnje za zlouporabu položaja i ovlasti. Riječ je bila optužnici Uskoka, a oslobođen je zbog nedostatka dokaza. 

"Osam puta sam oslobođen kaznenih djela"

Uskok je teretio Kapovića da je u rujnu 2015. naložio direktorima i ravnateljima trgovačkih društava i ustanova Općine Vir te pročelnicima općinskih odjela da se ubuduće svakog radnog dana moraju obavezno sastajati na koordinacijskim sastancima u njegovom lokalu Vagabundo. Nedolazak se tretirao kao izostanak s posla i mogući gubitak radnog mjesta. 

"Oslobođen sam i po osmi put zbog kaznenih djela zbog kojih mi se sudilo. Smatram kako sam na sudovima osam puta pobijedio ovu državu, a to je tragedija", rekao je Kapović tom prigodom dodavši da ga se već 20 godina maltretira zbog toga što je uspješan i zbog toga što je izazivao politički strah u gradu Zadru i županiji.    

Kapović kaže da je na njegovu kuću na Viru i na automobil općinske pročelnice bačeno čak 11 bombi, pročelnici je eksplodirao automobil i zapaljena joj je kuća, njegovu suprugu su osuđeni ubojica i diler droge maltretirali i prijetili vatrenim oružjem, bio je žrtva više fizičkih napada te da nijedan od tih slučajeva nije procesuiran. 

S druge strane, općinska oporba uvjerena je kako je za kaos u njihovoj općini odgovoran upravo Kapović s obzirom na to da nije uloženo dovoljno novca u infrastrukturu. 

Ni prva ni zadnja tragedija na Viru

"Niti je ovo prva, a nažalost niti zadnja tragedija koja će se dogoditi na Viru zbog neodgovornih općinskih vlasti kojima je vlastita dobrobit nemjerljivo važnija od dobrobiti čitave zajednice. Ponavljam, kaos na Viru neće prestati sve dok Kristijan Kapović i njegovi suradnici budu uživali zaštitu institucija poput Uskoka, Državnog inspektorata, MUP-a, resornih ministarstava itd. Prema tome, neka ova tragedija bude opomena svim suučesnicima. Ne ponovilo se!" stoji u posebnom priopćenju Udruge za promicanje kvalitete življenja i razvoj "Vir bez podjela". 

Naglasimo kako proračun Općine Vir za 2024. godinu iznosi 16.5 milijuna eura. Kako je rečeno prilikom donošenja proračuna za ovu godinu, poseban je naglasak na socijalnom aspektu, odnosno pomoći najugroženijim stanovnicima. Druga je komponenta, najavili su tada vijećnici, nastavak razvoja infrastrukture. 

"Nastavljamo s izgradnjom i asfaltiranje cesta, javnom rasvjetom i našim projektom stoljeća, a to je izgradnja vodovodizacije i kanalizacijskog sustava otoka", rekao je prilikom izglasavanja proračuna aktualni načelnik Radović. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.