Zadarski profesor (50) optužen za više kaznenih djela spolnog zlostavljanja djece

Ilustracija: Sime Zelic/PIXSELL

Šibensko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 50-godišnjeg zadarskog profesora zbog osnovane sumnje na to da je počinio više kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece.

Index je u ožujku doznao da je riječ o profesoru koji je bio član HDZ-a te da je djecu preko poruka ispitivao "igraju li se sama sa sobom".

Optužnica je podignuta 24. srpnja pred zadarskim Županijskim sudom te je dostavljena na odgovor okrivljeniku i branitelju okrivljenika, dakle još nije pravomoćna.

Radi se o slučaju poznatog profesora glazbenog odgoja koji je radio u jednoj osnovnoj i jednoj srednjoj školi u Zadru, a vodio je i Katedralni zbor Svete Stošije Zadarske nadbiskupije, o čemu je prvi izvijestio Zadarski.hr

Profesor je šest mjeseci u istražnom zatvoru, pratili su ga

Osumnjičeni profesor je već šest mjeseci u istražnom zatvoru. Kako piše Zadarski, uhićen je krajem veljače, nakon što su nad njim bile provedene posebne mjere praćenja u sklopu kojih mu je nadzirana telefonska komunikacija.

Profesor je pod mjere stavljen na prijedlog zadarskog državnog odvjetništva nakon što su roditelji djevojčice iz osnovne škole prijavili neprimjerenu telefonsku komunikaciju profesora s njihovom kćeri. Dok je bio pod mjerama, mobitelom je komunicirao s učenikom srednje škole tako što mu je uputio nekoliko inkriminirajućih poruka.

Nakon toga su ga istražitelji priveli. U optužnici, tajnoj zbog zaštite maloljetnih žrtava, predloženo je produljenje istražnog zatvora za 50-godišnjaka. Nije poznato je li tijekom istrage došlo do proširenja optužnice i za neka druga kaznena djela koja u početku nisu bila predmet istrage.

Po zaprimanju optužnice 26. srpnja je optužno vijeće Županijskog suda produljilo istražni zatvor za profesora na još dva mjeseca zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Tražio od djeteta da slika dijelove tijela

Kako je objavljeno u lokalnim medijima, uhićeni HDZ-ovac je maloljetnom djetetu slao poruke preko WhatsAppa, da bi ga kasnije nagovarao da komunikaciju nastave u aplikaciji Telegram tvrdeći da tamo o svemu mogu pričati bez straha. 

Sadržaj poruka koje je HDZ-ovac slao 14-godišnjem djetetu krajnje je neprimjeren, a otišao je toliko daleko da je od njega tražio da fotografira dijelove svoga tijela i pošalje mu fotografije. Osim toga, ispitivao je dijete igra li se nekad samo sa sobom, a komunikacija je uključivala i prostije riječi.

HDZ: Više nije član stranke

Index je u ožujku pitao HDZ je li 50-godišnji profesor još uvijek njegov član. Iz zadarskog županijskog HDZ-a odgovorili su nam da je bio član stranke, ali da je izbrisan iz članstva nakon što se doznalo da je slao poruke djeci.

"Navedeni je bio član, ali nikad nije bio ni u kakvim tijelima stranke niti je bio aktivan. Po saznanju za predmetni događaj, isti je odmah brisan iz članstva", odgovorili su za Index iz HDZ-a.

Predmetni spis se nalazi pred Visokim kaznenim sudom

Glasnogovornica Županijskog suda u Zadru Sandra Radanović rekla je za Zadarski.hr da se predmetni spis trenutno nalazi pred Visokim kaznenim sudom (VKS).

"Na rješenja Optužnog vijeća o produljenju istražnog zatvora odvjetnici profesora uložili su žalbu. Nakon što VKS donese odluku o žalbi i vrati spis Županijskom sudu, Optužno vijeće će zakazati novu sjednicu na kojoj će se odlučivati o potvrđivanju optužnice", kazala je Radanović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.