Evo što se događa s našim tijelom ako svaki dan jedemo jaja
JAJA su korisna namirnica jer sadrže niz hranjivih tvari korisnih za zdravlje. Spomenimo neke: proteini, nezasićene masti, vitamin D, željezo, vitamin B i kolin. Većina proteina u jajetu nalazi se u bjelanjku, dok se većina vitamina i minerala nalazi u žumanjku. Iz tog razloga posebno je korisno pojesti cijelo jaje, a ne samo bjelanjke.
Većina ljudi može jesti jaja nekoliko puta tjedno, čak i svaki dan, bez brige za zdravlje. Štoviše, to može dovesti do nekoliko promjena.
Povećana razina energije
Ako za doručak počnemo konzumirati jaja, mogli bismo se osjećati energičnije, zahvaljujući kombinaciji proteina i masti.
Bolji fokus
Hranjive tvari u jajima podržavaju zdravlje mozga. Kolin u jajima posebno je vrijedan pažnje jer smanjuje upalu u mozgu te podržava živčani sustav i pamćenje. Proteini i nezasićene masti u jajima pomažu u regulaciji apetita, a osjećaj sitosti svakako olakšava fokusiranje.
Bolje raspoloženje
Postoji izravna veza između hranjivih tvari u jajima i boljeg mentalnog zdravlja, što je oštra suprotnost hrani s visokim udjelom šećera koja se smatra štetnom za mentalno zdravlje.
Bolje zdravlje srca
Istraživanja sugeriraju da su jaja nevjerojatno bogata hranjivim tvarima. Američka udruga za srce u svojim preporukama navodi da je čak i za ljude sa srčanim bolestima pet žumanjaka tjedno sigurno.
Ipak, oni s obiteljskom poviješću visokog kolesterola možda bi trebali ograničiti unos žumanjaka, s obzirom na to da se u njima nalazi kolesterol. Treba imati na umu da jaja ne sadrže ugljikohidrate ni vlakna, dva ključna hranjiva sastojka koja bi trebala biti uključena u svaki obrok. Iz tog razloga preporučuju da zaokružite svoj obrok tako da jaja uparite s namirnicama koje sadrže te hranjive tvari, poput povrća, voća, tosta od cjelovitih žitarica ili zobenih pahuljica.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati