Sve što trebate znati o sljubljivanju hrane i vrhunskih vina
NE MORATE biti ekspert kako bi znali poboljšati okus hrane, ali i uživati u sljubljivanju hrane i vina. Dovoljno je slijediti nekolicinu savjeta, i naposlijetku, svoje nepce. Uz koju klopu popiti čašu bijelog vina, uz koju crnog, macerirane graševine ili pak slatkog vina, otkrit ćemo u nastavku.
Bilo da jedete u restoranu ili pripremate slasnu večeru za obitelj i prijatelje, pitat ćete se koje će vino najbolje pratiti okusne pupoljke uz objed koji servirate ili koji je vama serviran. Ukoliko ste te sreće da ste sjeli u vrhunski restoran, samo se prepustite u ruke konobaru i ne sumnjamo kako će vam on pomoći pri donošenju prave odluke u izboru butelje na vinskoj karti, a ukoliko želite sami procijeniti na temelju vlastitog znanja i iskustva, proučite kratke smjernice u tekstu koji slijedi.
Graševina će idealno oplemeniti bijelu morsku ribu
Obzirom kako je ljetno vrijeme, i kako će se brojni okušati bilo u kuhanju morskih namirnica, bilo u degustaciji istih, nije na odmet uputiti se i u vina koja će lijepo pratiti ovakvu bogatu hranu. Vrhunska morska riba, tipa škarpina, zubatac ili pak oslić, traži harmonično i sadržajno vino kristalno zlatne-žute boje sa zelenkastim notama poput zlatom nagrađivane Vrhunske Graševine vinarije Kutjevo. Citrusna aromatika s nijansama zelenih jabuka i vinogradarske breskve, uz prisustvo snažne mineralnosti u retrookusu poboljšat će okus morskim delicijama, kako ribi, tako i rižotu od škampi ili kozica. Specifičan profinjen i pun okus ovog vina serviran na 10-12°C, dat će navedenim delicijama onaj final touch. Njegova herbalna aromatika i voćni bouquet idealno se nadopunjuje i s jelima od dimljenog mesa, pečene piletine i puretine, koje ćete, ne sumnjamo, sa zadovoljstvom pripremiti za svoje najmilije.
Upotpunite svoj sočni biftek kvalitetnim crnim vinom
Već i ptice na grani znaju kako se crno vino, generalno gledajući, pije uz jela od tamnog mesa i divljači. Ipak, ne bi bilo loše malo zagrebati u dubinu i strukturu kompleksnog Maximo Nero vina, nagrađenog zlatnom medalju na renomiranom Concourus Mondial natjecanju, koje će svojom punoćom okusa upotpuniti brojne gurmanske delicije. Posluženo na 18-20 °C odlično se sljubljuje uz plavu morsku ribu poput tune, palamide ili lososa, ali i aromatične srednje dozrele i izrazito dozrele sireve. Vrsni gurmani, koji su ekspertirali pripremu raznih gulaša, stakeova, i drugih delikatesa u kojima dominira tamno meso, složit će se kako je ovo vino izvrstan suputnik ovakvim jelima. Njegova bogata voćna aromatika tamne višnje i kupine i nježna začinska nota dobivena odležavanjem u barriqueu daju zaokruženost, ekstraktnost, punoću i eleganciju okusa vašem sočnom bifteku. Kako je bogato taninima, savršeno će izbalansirati masniji odrezak otpuštajući njegov puni okus.
Zadovoljite poriv za slatkim uz ledenu berbu
U raskoši okusa koji nam nude slatke delikatese možemo uživati tokom cijele godine. Ako ste izvrstan slastičar ili slastičarka home made kolača, trebate znati da okus svojih slastica možete obogatiti i vinima, i to ne bilo kojim. Kutjevo Ledena berba Graševina čuveno je vino prepoznato i, među ostalim natjecanjima, na Mundus Vini Spring Tasting osvojivši zlato i "Best of show" nagradu, koje se odlično sljubljuje s profinjenim desertnim jelima od voća, kestena ili meda. Voćne salate, kolači na bazi voća, kesten pire ili medena pita neke su od jednostavnijih slastica koje možete napraviti i u kućnoj radinosti. Oduševite svoje goste pripremom vrhunske slastice uz čašicu ovog uravnoteženog, istaknutog vina. Njegova savršena ravnoteža između karakteristične osvježavajuće note i elegantne i profinjene slatkoće ističe sve slojeve okusa. Ispijanjem ovog vina u retrookusu otkrit ćete kandirani limun i slador marelice. Najimpresivnija karakteristika opisanog vina jest izrazito intenzivan i produljeni finiš koji ostavlja snažan dojam na nepcu. Na kraju krajeva, ako i nemate desert koji bi ponudili gostu, punoća ovog vina dovoljna je da i samostalno zadovolji želju za slatkim. Citrusna slast koja se zadržava i nakon što je vino popijeno ističe spomenutu butelju među ostalima. Pije se ohlađeno na 6 °C u jako malim količinama obzirom kako je samo jedan gutljaj dovoljan za dobivanje punoće i raskoši okusa.
Obogatite raskošni ručak uz maceriranu graševinu
Opuštena blagdanska, obiteljska atmosfera u vlastitom domu, ili pak ručak u profinjenom restoranu s poslovnim partnerima, uz neodoljivu puretinu s mlincima, ili ukusnu teleću koljenicu, teleća rolana prsa i pečeno carsko meso, zaista je potrebno ukomponirati sa vrhunskim suhim bijelim vinom. Netko tko želi ostaviti najbolji dojam serviravši ovakav ručak, upotpunit će ga premium vinom, vinom najviše razine. Spomenuta vrhunska gastronomska pratnja u kombinaciji s Koriom Maceriranom Graševinom serviranom na 12-14 °C osvojit će i nepca najzahtjevnijih. Iznimna svježina i mineralnost daju ovom vinu impresivan karakter, finu kakvoću, intenzivnost i bogat retrookus, a spomenute kvalitete okrunilo je i Grow du Monde natjecanje plasirajući Koriu na sami tron kategorije jantarnih graševina. Djelomično je i toplo i mekano, dobro ukomponiranih tanina i srednjeg tijela te kao takvo izvrstan pratitelj i ribi s povrćem, ali i tjestenini s tartufima. Opisano vino ima i jak aromatski profil dominirajuće note vanilije i zrele kruške koju prati nota suhe trave, suhog badema i marelice koji se odlično slažu s poluodležanim kozijim i ovčijim sirevima.
Iako mnogi misle kako mogu servirati bilo koje vino uz hranu koju pripremaju, to doista nije tako. Ne postoje bezrazložno sommelieri i drugi vrhunski znalci koji su od sljubljivanja spomenuta dva elementa izgradili cijelu filozofiju utemeljenu na brojnim argumentima.
Uz navedene enološko-gurmanske savjete uživajte u vrhunskom spoju gastronomskih delikatesa i istaknutih vina koja su svoj status potvrdila i na prestižnim natjecanjima.
bi Vas mogao zanimati
Uvjetima korištenja i Pravilima o privatnosti