Znanstvenici otkrili vezu između Alzheimerove bolesti i popularne prehrane

ALZHEIMEROVA bolest i demencija progresivni su poremećaji mozga koji utječu na pamćenje, razmišljanje i svakodnevno funkcioniranje te predstavljaju sve veći zdravstveni izazov u svijetu. Povremeni post mogao bi usporiti ili preokrenuti znakove Alzheimerove bolesti i demencije, pokazuje nova studija. Znanstvenici su otkrili da konzumiranje hrane unutar 10-satnog razdoblja dnevno može poboljšati kognitivne funkcije i smanjiti nakupljanje amiloidnog proteina, ključnog obilježja bolesti. Primjerice, ako doručkujete u 8 sati, trebali biste prestati jesti do 18 sati.
„Povremeni post je jednostavna strategija koju ljudi mogu lako uvesti u svakodnevni život“, rekla je neuroznanstvenica dr. Paula Desplats za Daily Mail.
Oko 80 posto oboljelih od Alzheimerove bolesti ima poremećaje cirkadijalnog ritma, uključujući poteškoće sa spavanjem i pogoršanje kognitivnih funkcija noću. Cirkadijalni ritam, unutarnji sat koji regulira san, temperaturu, metabolizam i hormone, može biti ključan u razvoju bolesti.
„Mislili smo da su ti poremećaji posljedica neurodegeneracije, no moguće je da je obrnuto. Cirkadijalni poremećaj mogao bi biti jedan od glavnih pokretača Alzheimerove bolesti“, rekla je dr. Desplats.
Povremeni post pomaže uskladiti prehranu s biološkim ritmom
Studija objavljena u časopisu Cell Metabolism provedena je na genetski modificiranim miševima s problemima pamćenja, noćnom hiperaktivnošću i amiloidnim naslagama u mozgu. Dok su jedni jeli u redovitim intervalima, drugi su imali obroke unutar šest sati dnevno. Eksperiment na miševima pokazao je da povremeni post od 18 sati dnevno tijekom tri mjeseca poboljšava kognitivne funkcije, san i cirkadijalni ritam.
„Primijetili smo fragmentaciju i smanjenje amiloidnih plakova, što sugerira da ih tijelo uspijeva ukloniti“, objasnila je dr. Paula Desplats.
Povremeni post, posebno cirkadijalni post, pomaže uskladiti prehranu s biološkim ritmom, čime se podržavaju funkcije mozga. Osim poboljšanja cirkadijalnog ritma, povremeni post može smanjiti krvni tlak te razinu inzulina i glukoze natašte, što je korisno za osobe s dijabetesom. Ako razmišljate o povremenom postu, najbolje je savjetovati se s liječnikom.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati