Hrana s visokim udjelom masti, iako je često ukusna i praktična, može imati značajan utjecaj na naš probavni sustav. Tijelu može biti teško učinkovito razgraditi hranu bogatu mastima, poput prženih jela, kremastih umaka i masnih komada mesa.
To može dovesti do nadutosti i probavnih smetnji jer se probavni proces usporava kako bi se nosio s povećanim udjelom masti. Dijetetičarka i nutricionistica Krutika Nanavati, dijetetičarka Lisa Andrews i nutricionistica Lisa Richards otkrile su tri takve namirnice koje sprječavaju mršavljenje i uzrokuju probavne probleme.
1. Smrznuta pizza
Smrznute pizze često sadrže visoke razine nezdravih masti, uključujući zasićene i trans masti. Te masti mogu usporiti probavu, što dovodi do nadutosti.
"Smrznute pizze obično imaju visoke razine natrija, što može dovesti do zadržavanja vode i nadutosti. Kriška smrznute pizze može sadržavati do 400 miligrama natrija, što premašuje polovicu preporučenog dnevnog unosa (RDI) od 2300 miligrama", kaže Nanavati za SheFinds.
Također, smrznute pizze često sadrže velike količine zasićenih i nezdravih masti, posebno u siru i dodacima. Te masti mogu usporiti probavu i pridonijeti nadutosti i nelagodi, dodaje ona.
2. Određene granole
Mnogi recepti za granolu uključuju ulja poput kokosovog, palminog ili drugih biljnih ulja koja povezuju sastojke i dodaju okus. Ta ulja mogu značajno povećati sadržaj masti u granoli. Sastojci poput suhog voća i određenih zaslađivača, koji se koriste u granoli, mogu fermentirati u crijevima, stvarajući plinove. To može dovesti do nadutosti i nelagode u trbuhu.
"Odbacite granolu punu kokosa. Većina granola sadrži šećer i masti, a one koje sadrže kokos imaju više zasićenih masti. Zamijenite granolu grožđicama, orašastim plodovima ili drugim suhim ili hrskavim žitaricama za brzi međuobrok. Ovo će vam dati više održive energije nego granola", savjetuje Andrews.
3. Čips koji sadrži MSG
Čips koji sadrži mononatrijev glutamat (MSG) može doprinijeti nadutosti i uzrokovati salo na trbuhu. MSG je pojačivač okusa koji se obično koristi u prerađenoj hrani, uključujući mnoge vrste čipsa. Prekomjerni sadržaj natrija u MSG-u može dovesti do povećanog zadržavanja tekućine, čime se pogoršava osjećaj nadutosti.
Richards ističe: "MSG, pojačivač okusa, povezan je s mogućim poremećajima u regulaciji apetita, što može pridonijeti povećanom unosu hrane. Visok sadržaj natrija u takvom čipsu može dovesti do privremenog zadržavanja vode, uzrokujući nadutost i pogrešne fluktuacije težine. Umjetni dodaci u obrađenim grickalicama često potiču prekomjernu konzumaciju praznih kalorija i ometaju mršavljenje."
Nanavati dodaje da neki ljudi mogu biti osjetljivi na MSG te osjetiti simptome kao što su nadutost i glavobolja nakon što ga konzumiraju. Mononatrijev glutamat ima i svoj E broj po kojem ga možemo prepoznati - E621.