Liječnik upozorava da izbjegavamo uzimati ovaj dodatak prehrani prije krvnih pretraga

Foto: Pexels

Liječnik Karan Raj nedavno je na TikToku objavio video u kojem tvrdi da kreatin može utjecati na nalaze rada naših bubrega ako se uzima u obliku dodatka prehrani.

"Prije nekoliko dana obavio sam neke rutinske pretrage krvi i pokazalo se da nešto nije u redu s mojim bubrezima", rekao je, pa otkrio da se ispostavilo da je za to kriv njegov omiljeni dodatak prehrani.

Kreatinin je otpadni proizvod koji mišići stvaraju razgradnjom spoja zvanog kreatin. Ako su razine kreatinina visoke, to ukazuje na potencijalne probleme s radom bubrega budući da tijelo možda ne može učinkovito ukloniti tu tvar.

Raj je prema rezultatima testa primijetio da su njegove razine kreatinina bile visoke, dok je njegov eGFR (procijenjena stopa glomerularne filtracije), koji pokazuje koliko dobro bubrezi filtriraju otpad, bio u rasponu od niskog do normalnog.

"Kreatinin je produkt razgradnje kreatina. Što više kreatina uzimate, vjerojatnije je da ćete imati viši kreatinin", objasnio je.

Naglasio je da se eGFR temelji na razinama kreatinina. "Dakle, ako je kreatinin lažno povišen, to može rezultirati pogrešnim rezultatima nalaza", istaknuo je.

@dr.karanr

Creatine warning

♬ original sound - Dr Karan Raj

Koliko treba čekati nakon uzimanja kreatinina da nalazi budu točni?

Ako želimo točne nalaze, morat ćemo čekati dulje nego što možda mislimo.

"Prestao sam uzimati kreatin na tjedan dana i ponovno sam napravio krvne pretrage. Kreatinin je sada bio normalan", napomenuo je u videu. Upozorava da ako uzimamo kreatin, on se u našem tijelu može zadržati šest do osam tjedana.

Ako ne želimo toliko čekati, Raj savjetuje da obavijestimo svog liječnika da uzimamo suplemente kako bi nalazi mogli biti ispravno očitani.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.