Nutricionistica dala odgovor: Je li zaleđeno voće i povrće jednako zdravo kao svježe?

Foto: 123RF

VOĆE i povrće važan je dio zdrave prehrane, bilo ono svježe ili zaleđeno.

Zaleđeno voće i povrće ima jednako puno hranjivih sastojaka koliko i svježe varijante, a može imati i dodatne pogodnosti kao što su pristupačnost i praktičnost, smatra Shanon Whittingham, nutricionistica s privatnom praksom u Brooklynu.

Kako ona objašnjava, voće i povrće koje će se prodavati u zaleđenom obliku bere se na vrhuncu svoje zrelosti. Zatim se konzervira postupkom smrzavanja koji ne umanjuje hranjivu vrijednost proizvoda.

Kao rezultat toga smrznuti proizvodi i dalje su bogati vitaminima A, B, C, D, E i K koji su neophodni za ljudsko zdravlje, pomažu održati stanice i organe zdravima, pretvaraju hranu u energiju i podržavaju vaš imunološki sustav. Osim toga, sadrže i minerale, uključujući kalcij, kalij, natrij, željezo i cink koji su potrebni za jake kosti i zube, zdrave mišiće i dobro funkcioniranje živčanog sustava. Ne nedostaje ni vlakana koji su važna hranjiva tvar za zdravlje probavnog sustava i potencijalno sprečavanje bolesti poput raka. Na kraju, u zaleđenom voću i povrću nalaze se i fitonutrijenti: spojevi na biljnoj bazi kao što su polifenoli i flavonoidi koji pomažu smanjiti upalu i pružaju antioksidativne prednosti, smanjujući rizik od nekih bolesti.

Nadalje, zaleđeni proizvodi čak mogu imati neke prednosti u odnosu na svježe. Kao prvo, svježi se proizvodi često beru prije nego što potpuno sazru i šalju na velike udaljenosti. Svježi proizvodi također mogu provesti neko vrijeme na polici prije nego što završe u vašoj kuhinji, što može donekle smanjiti njihovu hranjivu vrijednost. Ili se mogu pokvariti ako ih ne iskoristite na vrijeme, što može biti bacanje hrane i novca.

Suprotno tome, zaleđeni proizvodi mogu se lako čuvati do godinu dana bez gubitka kvalitete, objasnila je Whittingham. Također su često jeftiniji od svježih proizvoda, a zahvaljujući njima, možete uživati ​​čak i u sezonskom voću i povrću tijekom cijele godine.

Imajte na umu aditive poput šećera, soli ili dodanih umaka

Međutim, jedan je nedostatak zaleđenog proizvoda što se tekstura ili okus proizvoda može promijeniti tijekom procesa smrzavanja i odmrzavanja. Ponekad proizvodi gube na čvrstoći, ali i sadrže previše vode.

Kao rezultat toga, neki zaleđeni proizvodi mogu se prodavati sa zaslađivačima, dodanom soli ili umakom kako bi se sačuvali okus i tekstura. Ti dodatni sastojci mogu povećati kalorije u vašem proizvodu, a toga biste trebali biti svjesni ako pokušavate paziti na težinu ili izbjegavate dodavanje šećera. Dodatni natrij ili sol također mogu biti jedan od problema.

"Ako pokušavate paziti na krvni tlak, pripazite na to jer sol je ovih dana u svemu", rekla je Whittingham.

No, zaleđeni proizvodi obično imaju manje aditiva od konzervirane robe, rekla je. Naime, konzervirano voće i povrće obično je pakirano s više konzervansa (uključujući šećer, često u obliku sirupa, kao i ulja te više soli), piše Insider.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.