Stručnjaci otkrili najbolje doba dana za tjelovježbu. Razlikuje se za žene i muškarce

Foto: Shutterstock

PREDNOSTI tjelovježbe su neporecive bez obzira na to kada odlučite krenuti s uvođenjem te korisne rutine u svoj raspored. Nedavna istraživanja otkrivaju da bi moglo postojati optimalno doba dana za tjelovježbu, a navodno se razlikuje za muškarce i žene te ovisno o postavljenim ciljevima.

Tim istraživača iz Laboratorija za ljudsku prehranu i metabolizam Odjela za zdravstvo i ljudske fiziološke znanosti na koledžu Skidmore, Fakultetu za zdravstvena rješenja Sveučilišta Arizona i Odsjeku za kineziologiju Državnog sveučilišta Kalifornije, pokušao je odrediti optimalno doba dana za trening.

Tijek istraživanja

"S obzirom na poznate razlike među spolovima u rezultatima tjelovježbe, ova studija je kvantificirala zdravstvene benefite i performanse u odvojenim skupinama žena i muškaraca koji su prakticirali tjelovježbu u različito doba dana", predstavili su istraživači. Kako bi odredili optimalno doba dana za vježbanje, studija je 12 tjedana pratila 30 žena i 26 muškaraca. Sudionici su bili nasumično podijeljeni u grupe koje su vježbale ili ujutro ili navečer.

Kako bi dobili reprezentativne rezultate, istraživači su analizirali "mišićnu snagu (bench/leg press), izdržljivost (trbušnjaci/sklekovi) i snagu (skokovi iz čučnja, potisak s klupe), sastav tijela (masnoća u tijelu, abdominalna mast), sistolički/dijastolički krvni tlak (BP), omjer respiratorne izmjene, raspoloženje i prehranu". Zatim su ponovno procijenili te stavke nakon 12 tjedana.

27 od 30 žena i 20 od 26 muškaraca završilo je 12-tjedno ispitivanje. Što su otkrili?

Kod sudionica istraživači su primijetili značajnu razliku između jutarnje i večernje tjelovježbe pri izvoženju vježbi kao što su sklekovi, bench press, vježbe snage, ali i između vrijednosti tjelesne masnoće, abdominalne masnoće i krvnog tlaka. 

Kod muškaraca su bile primjetne razlike u sistoličkom krvnom tlaku i umoru kada su se uspoređivale navike jutarnje i večernje tjelovježbe.

Što su istraživači zaključili?

Jutarnja tjelovježba smanjila je abdominalnu masnoću i krvni tlak, a večernja tjelovježba poboljšala je mišićnu izvedbu u ženskoj skupini. U skupini muškaraca večernja tjelovježba je povećala oksidaciju masti i smanjila sistolički tlak i umor. Prema tome, doba dana u kojem se provodi tjelovježba može biti važno za optimizaciju individualnih rezultata zdravlja i performansi izazvanih vježbanjem kod fizički aktivnih pojedinaca i može biti neovisno o unosu makronutrijenata.

Ipak, čak i ako ne možete uklopiti svoju tjelovježbu u optimalno doba dana, pokrenuti svoje tijelo kad god možete nedvojbeno je korisno za zdravlje, piše Dr. Axe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.