Foto: 123rf
ČEMU sve služe antioksidansi i koji su doista najbolji, znate li?
"Antioksidansi djeluju kao tjelohranitelji kako bi zaštitili naše stanice od oštećenja koja mogu dovesti do preranog starenja i bolesti. Oni neutraliziraju štetne slobodne radikale, molekule koje igraju veliku ulogu kod nastanka i razvoja raka, Alzheimerove bolesti, bolesti srca i drugih", jednostavno je objasnila Cynthia Sass, glavna urednica za nutricionizam portala Health.
Iako postoje mnogi dodaci prehrani koji su puni antioksidansa, zdravstveni i nutricionistički stručnjaci radije će preporučiti da ih unesemo kroz prehranu, više puta dnevno, a kako biste odmah doznali koje ih namirnice imaju najviše, donosimo popis najjačih.
Popis je izvađen iz baze podataka Nutrition Journala, gdje je obrađeno više od 3100 namirnica, napitaka i začina, kako bismo pronašli deset najboljih i najbogatijih antioksidansima.
1. Kupine
Kupine su bogate polifenolima, biljnim spojevima povezanim sa sporijim padom kognitivnih i motoričkih sposobnosti tijekom starenja, puni su vitamina C, a samo jedna čaša kupina ima oko 7 grama vlakana, što je oko trećine dnevne preporučene doze.
2. Pekan orasi
Samo nekoliko plodova pekan oraha dnevno može pomoći u snižavanju kolesterola, a kako je ta vrsta oraha bogata manganom, dobro čuva elastičnost i mladolik izgled kože. Jako su dobri i za muškarce jer sadrže beta-sitosterol, spoj koji pridonosi zdravlju prostate.
3. Brusnice
Osim osnažiti zdravlje urinarnog trakta, brusnice mogu ublažiti bilo koju upalu, ojačati imunitet te podići razinu dobrog kolesterola u krvi.
4. Orasi
Orasi su odličan izvor proteina, vlakana, mangana, a imaju i dosta zdravih masti koje pospješuju zdravlje srca, međutim, od svega navedenog orasi su i savršen izvor alfa-linolenske kiseline, tipa omega-3 masnih kiselina koja nalazimo u namirnicama biljnog porijekla.
5. Jagode
Jagode su krcate vitaminom C i drugim antioksidansima pogodnim za oštećenu kožu, koji joj pomažu oporaviti se od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem i onečišćenjem. Sadrže i folat, vitamin B koji štiti srce, a također je poznato da upravo jagode najbolje prirodno izbjeljuju zube.
6. Artičoke
Zahvaljujući velikoj količini magnezija, artičoke su savršen izvor energije te predstavljaju povrće s najvećim udjelom antioksidansa, čak više i od brokule. Osim kao odličan izvor energije, poznate su i po blagotvornom utjecaju na zdravlje srca i jetre.
7. Borovnice
Ove male plave bobice prepune su antioksidansa, a plavu boju zahvaljuju velikoj količini antocijanina koji se dokazano bori protiv razvoja i rasta stanica raka. Također su bogate vitaminima C i K te manganom zbog čega se smatra da jako dobro štite od bolesti srca i gubitka pamćenja povezanog sa starosti.
8. Tamna čokolada
Trebate li još jedan razlog da svaki dan pojedete malo čokolade, neka to budu antioksidansi iz nje, ali samo ako birate pravu tamnu čokoladu. Ona je obično puna flavonola koji jako dobro pomažu kod snižavanja krvnog tlaka i smanjenju rizika od šećerne bolesti. Sve to zahvaljujući antioksidansima iz kakaa.
9. Višnje
Kao i kod borovnica, lijepu tamnu crvenu boju višnje zahvaljuju visokoj razini antioksidansa antocijanina, koji vrijedno podižu imunitet i pomažu sniziti loš kolesterol. No valja naglasiti da su višnje u kompotu i sok od višnje (bez dodanih šećera) znatno bolji od svježih plodova, zbog veće količine melatonina koji jako dobro regulira san.
10. Maline
Poput drugog spomenutog bobičastog voća, i maline su u samom vrhu namirnica s najvećom količinom antioksidansa. Maline također podižu imunitet te ublažavaju upalna stanja, a najčešće se spominju kao prirodan lijek protiv i za ublažavanje gihta i artritisa. Pune su i vlakana te polifenola koji savršeno štite od mnogih bolesti.