Ovaj trik sprječava da kipuća voda iscuri iz lonca: "Kakva je ovo crna magija?"

Foto: Shutterstock

NA DRUŠTVENIM mrežama svakog dana naučimo neki novi trik koji nam olakša kuhanje i za koji bismo voljeli da smo saznali prije, a ovaj koji smo danas vidjeli na TikToku sigurno će svima biti koristan.

Svi ćemo se složiti da nema ništa gore nego kada nešto kuhamo pa kada kipuća, proključala voda iscuri iz lonca i natopi naš štednjak. Ipak, čini se da se to može vrlo lako spriječiti, a jedan je tiktoker za to podijelio zgodan trik za koji neki možda već i znaju, a ako ne znate, evo o čemu je riječ.

Treba vam samo drvena kuhača

"Evo nečega što bih volio da sam znao prije tridesete", rekao je ovaj tiktoker na početku svog videa i dodao da možemo vrlo lako spriječiti da voda prekipi iz lonca tako da na njega stavimo drvenu kuhaču. Zatim je prišao svom štednjaku i to testirao.

@sidneyraz it has helped many times #inmy30s #cookingtips ♬ original sound - sidneyraz

I zaista - čim je na lonac stavio drvenu kuhaču, mjehurići vode počeli su se povlačiti. U komentarima se pitaju kakva je ovo crna magija, a postoji nekoliko razloga zašto ovaj jednostavan trik funkcionira. Kada mjehurići koji se dižu do vrha dođu u dodir s drvenom kuhačom, površinska napetost mjehurića se poremeti, uzrokujući da se rasprše natrag u tekućinu. 

Temperaturna razlika između hladne drvene površine i vrućih mjehurića također može uzrokovati da se pjena spusti i ne izlije iz lonca. Osim toga, drvena kuhača djeluje kao fizička barijera pa sprječava mjehuriće da dođu do ruba lonca i preliju se izvan lonca. Iako ovaj trik može pomoći, nije sto posto siguran, pa je ključno paziti na lonac i prilagođavati toplinu. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.