KFC je poznat po hrskavoj piletini koja je, moramo priznati, prilično različita od one koju radimo kod kuće. Iako su oduvijek postojala nagađanja o recepturi i tome kako se ona zapravo radi, nikada nije potvrđen originalni recept.
2016. godine novinar Jay Jones iz Chicago Tribunea putovao je u Corbin u Kentuckyju - mjesto gdje je Harland Sanders (poznat kao pukovnik Sanders) počeo prodavati svoju prženu piletinu. Cilj reportaže bio je istražiti povijest KFC-a, zbog čega je Jones kontaktirao Joea Ledingtona, rođaka pukovnika Sandersa. Ledington je nekoć radio u obiteljskoj firmi, pa mu je pokazao stari obiteljski album s uspomenama i dokumentima.
U albumu se nalazila zabilješka s 11 začina i njihovom točnom količinom, zajedno s uputom da se pomiješaju s 2 šalice brašna. Jones je odmah postao sumnjičav, pa je pitao Ledingtona radi li se o originalnom receptu KFC-a. "Oh, da. Ovo je originalni recept KFC-a", rekao je Ledington za Chicago Tribune 2016. godine. Međutim, kasnije je povukao svoju tvrdnju, rekavši kako ipak nije siguran.
Novinari Chicago Tribunea odlučili su pripremiti piletinu koristeći začine s popisa. Koristili su buttermilk (sirutku) kako bi marinirali meso i pomiješali začine s brašnom te piletinu ispržili u dubokom ulju. Rezultat je bio okus gotovo identičan piletini iz KFC-a. Jedina razlika koju su primijetili bila je u razini slanoće - originalna KFC piletina bila je malo slanija, pa su pretpostavili da restoran koristi MSG (mononatrijev glutamat), koji pojačava okus. Kada su ga dodali u recept, okus je postao gotovo identičan originalu.
Kada je vijest izašla u javnost, KFC nije službeno potvrdio da je recept autentičan. "Mnogi ljudi tvrde kako su otkrili originalni recept, ali samo nekoliko ljudi u svijetu zaista zna pravu tajnu", komentirali su.
Evo navodnog recepta.
Pomiješajte sve začine s brašnom, a piletinu potopite u sirutku i ostavite tako oko pola sata. Piletinu zatim stavite u smjesu brašna i začina, pa ponovno u sirutku te na kraju u brašno i začine. Zagrijte ulje i počnite pržiti meso. Pržite ga do zlatno-smeđe boje i ocijedite na tanjuru prekrivenom papirnatim ručnikom.
Cijeli recept s točnim mjerama nalazi se ovdje.