ČESTO bacamo hranu čim vidimo da joj je istekao rok trajanja. Je li to uvijek potrebno učiniti? Mnoge namirnice zapravo se može konzumirati i nakon tog datuma, a neki proizvodi gotovo nikad ne propadaju. Evo što o tome kažu stručnjaci.
"Upotrijebiti do" označava sigurnosni rok, posebno za kvarljive proizvode poput mesa, ribe i mliječnih proizvoda. Ove namirnice se ne bi smjelo konzumirati nakon isteka tog datuma. "Najbolje upotrijebiti do" označava rok optimalne kvalitete, ali proizvod se često može konzumirati i nakon toga ako nema znakova kvarenja.
Tjestenina i riža - suha tjestenina i riža mogu trajati godinama nakon roka ako su pohranjene na suhom mjestu.
Konzervirana hrana - ako limenka nije oštećena, hrana u njoj može biti sigurna i godinama nakon isteka roka.
Med - praktički nikad ne propada, može se kristalizirati, ali je i dalje jestiv.
Šećer i sol - nemaju rok trajanja jer ne podržavaju rast bakterija.
Čokolada - može razviti bijeli sloj (tzv. "fat bloom"), ali je i dalje sigurna za jelo.
Mlijeko i mliječni proizvodi - mogu trajati par dana nakon roka, ali ih treba pomirisati i provjeriti teksturu. Ako su ti proizvodi još zatvoreni, veća je vjerojatnost da će biti dobri dulje nakon napisanog roka - primjerice vrhnje ili sirni namazi.
Jaja mogu trajati i nekoliko tjedana nakon roka ako su pravilno pohranjena. Testirajte ih tako da jaje stavite u vodu - ako potone, još je svježe, ako pluta, bolje ga je baciti.
Sušeno voće i orašasti plodovi - mogu trajati dulje, ali orašasti plodovi mogu užegnuti - zbog toga ih možete držati u hladnjaku.
Prema studijama, čak 60% hrane koju se baca još uvijek je sigurno za konzumaciju. Organizacije poput FAO-a i WHO-a naglašavaju važnost smanjenja bacanja hrane i bolje edukacije potrošača o rokovima trajanja.